DSC06344__green-cooling-trade_OK.jpg

A mai vállalkozás elődjét 2017-ben alapította Varga Imre egy barátjával. Akkor még kifőzdét üzemeltettek, az ingatlant azonban eladta a tulajdonosa, ahol a vendéglátóegység helyiségét bérelték. A vendéglátóipari tevékenység ezután megszűnt. Varga Imre azonban hitt az újrakezdésben, így megvette a barátja üzletrészét és teljes profilváltást hajtott végre a vállalkozásban, ezáltal létrejött a Green Cooling Trade Kft. A korábbi évekből már tapasztalattal rendelkezett az épületgépészetről és a hűtéstechnológiákról, így a vállalat egyik üzletágát erre a két tevékenységre építette fel. A céget saját megtakarításaiból indította, a vállalkozás fejlődését pedig a profit visszaforgatásával, hitelek nélkül biztosította. Varga Imre a kezdetektől kiemelt figyelmet fordított a partnerkeresésre és a meglévő üzleti kapcsolatok ápolására, ami azóta számos megrendelést hozott a vállalkozásnak, mi több a hazai hűtéstechnológiai ágazat egyik legjelentősebb szereplőjének az alvállalkozójává tudtak válni.

Minden idényre jut munka

A Green Cooling Trade másik üzletága szintén az építőiparhoz kötődik. Gépi földmunkákat vállalnak magánszemélyeknek és céges megrendelőknek egyaránt. Mint a tulajdonos meséli, egy korábbi partnerük napelempark telepítésbe kezdett, amihez szükség volt gépi földmunkák elvégzésére. Ekkor bővítették a portfóliójukat ebbe az irányba. Mint utóbb kiderült, jól mérték fel a piaci lehetőségeket, hiszen azóta is komoly igény mutatkozik a szolgáltatásaik iránt és számos napelempark telepítése során végeztek árokásást, kábelfektetést, kerítésoszlophoz szükséges lyukfúrást. Emellett nem csak napelemparkok, hanem egyéb építkezések földmunkáit is elvállalják, cégektől és magánemberektől egyaránt. A földmunka üzletág sikeréhez nem fűződött kétség, a cégvezető azonban mindig is úgy vélte, ellenállóbbá tesz egy vállalkozást a több lábon állás, így nem is volt kérdés, hogy meghagyja az épületgépészetet is a portfóliójukban és párhuzamosan működtetti a két üzletágat. A cég éves jövedelmeinek egyharmadát az épületgépészet, egyharmadát a hűtéstechnika és egyharmadát a földmunka teszi ki, tehát az egyes tevékenységek gyakorlatilag azonos súlyúak a Green Cooling Trade árbevételén belül. Ez szerencsés struktúrának bizonyult, mivel a földmunka idényjellegű, míg az épületgépészet nem az. A földmunka esetében az árbevétel alapvetően a nyári időszakban keletkezik, a tél ezzel szemben holtidőnek számít, hiszen fagyott a föld, és a csapadékban gazdag tavaszi, őszi időszak sem ideális az ilyen jellegű munkálatok elvégzéséhez. Az épületgépészet és hűtéstechnika azonban egész évre biztosít munkát a vállalkozásnak, így a Green Cooling Trade teljes éves árbevétele kiegyenlítettebb és nem pusztán néhány hónapra koncentrálódik.

Ha kell, beül a munkagépbe

Az évek során többször is felmerült a sikeres üzletemberben az exit gondolata, amikor nehézségekbe ütköztek, azonban mindig felülkerekedett benne a kitartás és a vállalkozói ösztön.

„Túlzás lenne azt mondani, hogy előre menekültünk, de mindig azt a kiutat kerestem, hogyan lehet fejlesztések segítségével áthidalni a problémákat. Ha kellett, minden nyereséget visszaforgattunk a Green Cooling Trade-be és új berendezéseket, gépeket vásároltunk” - fogalmazott. A 2020-as évtized eleje pedig bővelkedett kihívásokban, az eddigi akadályokat azonban sikeresen vették. Így egy turbulens gazdasági környezetben is jelentős megrendelés állománnyal rendelkeznek, Varga Imre pedig biztosítottnak látja a cég jövőjét.

funfact__0000s_0018_Green-Cooling-Trade-Kft..png

Kiemelte, folyamatosan, évről-évre növekvő árbevételről tudnak beszámolni. Az éves növekmény átlagosan 2-300 millió forint körül mozog. Ez alól úgy tűnik a 2023-as év sem lesz kivétel és ebben az üzleti évben szintén sikerülhet az a növekedés, ami a korábbi években. A versenyképesség kulcsát a megbízhatóságban és a megfelelő partnerkeresési stratégiában látja a Green Cooling Trade Kft. tulajdonosa. Fontosnak tartja, hogy az általuk elvállalt munkák kiszámíthatóan, a megrendelő igényeinek megfelelőek legyenek elvégezve. Az így elért magas ügyfél-elégedettség tette lehetővé, hogy számos céggel évek óta partnerként együtt dolgozzanak a felépített bizalomnak köszönhetően.

Jelenleg a legnagyobb kihívásnak a mindenhol jelentkező munkaerőhiányt látja. Mint mondta a megfelelő minőségű munkavégzés biztosításához megfelelő minőségű munkaerőre van szükség, így inkább kevesebb, de megbízható emberrel dolgozik. A cégvezető egyébként minden munkafolyamatot maga is jól ismer a vállalkozás tevékenységéből, és ha szükséges, beül a munkagépbe, hogy időben elkészüljenek a megbízással.

Kitartás és kockázatvállalás

Amikor szóba kerülnek a vállalkozói lét előnyei és nehézségei Varga Imre leszögezte, a vállalkozás nem az azonnali profitszerzésből áll. „Hosszú út és sok munka vezet ahhoz, hogy valaki sikeres legyen és komoly bevételekre tegyen szert. Épp ezért aki vállalkozni akar, annak kitartásra is szüksége van. Az induláskor hatalmas kockázatot kell vállalni, akár egy hitel, akár a megtakarítások, a magánvagyon felhasználása által. A vállalkozás működtetése ráadásul ezután is a lehetséges hasznok és kockázatok helyes mérlegelésén áll vagy bukik, ami komoly felelősség” - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

A kockázatvállalás kapcsán a vállalatvezető hozzátette: a földmunka üzletág rendkívül tőkeigényes. Az ehhez használt gépek kivétel nélkül nagyértékűek, amelyek megvásárlása nem kis teher egy vállalkozás számára, így az avuló gépek cseréje mellett mindig meg kell gondolni a géppark bővítését. Épp ezért, ahhoz, hogy a jelenlegi árbevételi szinthez képest volumenében ugrásszerű növekedést érjenek el a jövőben, komoly, több milliós, százmilliós nagyságrendű beruházásra volna szükség. Ezt jelenleg Varga Imre túlzott kockázatnak látja, így továbbra is a lassabb, de organikus növekedés útját szeretné járni. Ha egy megbízás teljesítéséhez olyan eszközre van szükség, amivel nem rendelkeznek, akkor alvállalkozót is bevonnak a munkálatokba. A következő években kiemelt célja, hogy a cég jelenlegi ügyfélkörét szeretné megtartani és ha van rá lehetőség új megbízható partnerekkel bővíteni.

arbev_Green Cooling Trade Kft.png