DSC03434__ecometalex_OK.jpg

Bakos Balázs rendkívüli utat járt be, mire sikeres vállalkozóként megvalósíthatta fiatalkori elképzeléseit. Pályáját építőipari munkásként kezdte, később édesapja ajánlásával üzletkötőként egy hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozásnál helyezkedett el. A pozícióért azonban keményen meg kellett dolgoznia. Fél évet töltött el fizikai munkával a cég telephelyén, ahol minden munkafolyamatban kipróbálta magát, hogy szert tegyen az üzletkötői munkához szükséges anyagismeretre. Mint mondta, az itt szerzett tapasztalatokat az Ecometalex élén is kamatoztatja. „Én máig hiszek ebben. Tulajdonosként és cégvezetőként bizonyos mértékig az összes munkafolyamatot ismerni kell” – vélekedik.

A vállalkozásnál töltött 11 év alatt Bakos Balázs pályája folyamatosan felfelé ívelt. Kereskedelmi igazgató, majd telephelyvezető lett. Az Ecometalex-szel is ekkor került kapcsolatba, miután partnerségi kapcsolat jött létre akkori munkahelye és a később általa megvásárolt vállalkozás között. Ekkor már komoly ambíciók hajtották. Megismerte az ágazatot, amiben dolgozott, és tisztán látta, mit lehet elérni ebben a szektorban. Megbízott ügyvezetőként a cég élére került, és vállalatvezetői feladatai ellátása mellett a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdász diplomát szerzett. „Ebben az időben már nagyon határozottan tudtam: vállalkozni szeretnék” – meséli a kezdetekről.

Az akkori munkahelyén üzleti elképzeléseit nem volt lehetősége megvalósítani, így 2012-ben mint alkalmazott csatlakozott az Ecometalexhez, ahol két év leforgása alatt résztulajdonossá vált, majd 2020-ban megszerezte a cég kizárólagos tulajdonjogát feleségével, Bakos Tilla Deával. „Mikor a céghez kerültem, évi egymilliárd forint árbevétellel, 4 alkalmazottal, egy nagyságrendileg 1000 négyzetméteres telephelyen működött a vállalkozás” – emlékszik vissza. „Sokan mondták, hogy 19-re húzok lapot, amikor belevágtam. De az eredményeket látva tudom, hogy jó döntést hoztam, és most is úgy látom, hogy továbbra is felívelő szakaszban van a vállalkozás.”

Az eladókért versenyeznek

Az eredmények magukért beszélnek: Bakos Balázs vezetése alatt a cég bevétele nagyságrendileg kilencszeresére nőtt, az alkalmazotti létszám 45-50 főre duzzadt, és számos magyar, illetve nemzetközi vállalat partnerévé váltak. Az ipari hulladékgazdálkodásban tevékenykedő cégek működése eltér a szokásostól – ismerteti vállalkozását a tulajdonos. „Mi elsősorban nem a vevőkért, hanem az eladókért versenyzünk a piacon” – hangsúlyozta. A gyártók a keletkezett ipari hulladékot tendereljáráson keresztül értékesítik a hulladékgazdálkodók felé. Ezeken kell sikeresen szerepelni, hogy feldolgozható fémhulladékhoz jusson a vállalkozás. „Soha nem várjuk, hogy magától megtaláljon minket az üzleti lehetőség. Ügyfeleinkkel egyedi szerződéseket kötünk, és minden esetben igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben kiszolgálni az akár egyedi eladói igényeket is.” Az így beérkező hulladékot szétválogatják, és osztályozzák kémiai összetétel, méret, és anyagvastagság alapján, majd ezeket tovább értékesítik a vevőik felé, akik elsősorban öntödék, fémfeldolgozók. „Mivel minden öntöde más műszaki felépítésű, így eltérő igények vannak a felvásárlók között. Mi ebben az esetben is az egyes öntödék szükségleteihez igazodva végezzük el a válogatást, feldolgozást.”

funfact__0000s_0011_Ecometalex-Recycling-Kft..png

Tisztességes bér nélkül nincs munkaerő

A cég versenyképességének kulcsát Bakos Balázs két tényezőben látja: a rugalmasságban és a kompetens munkavállalókban. Mint mondja, a rugalmasság elsősorban a családi vállalkozás jelleg megőrzéséből fakad. „Mind a vevőink, mind a nekünk értékesítő cégek számára fontos, hogy cégvezetőként napi szinten részt veszek a vállalat életében, így szükség esetén szinte azonnal döntést tudok hozni operatív ügyekben.” Ahhoz azonban, hogy egy cég jól működjön, egy vállalatvezetőnek megbízható kollégákra is szüksége van. A jól megválogatott, megfelelően betanított és megbecsült munkavállalók pozitív, segítőkész hozzáállása rendkívül fontos – vallja a cég tulajdonosa. „Egy dologban hiszek: meg kell fizetni a munkavállalókat. Tisztességesen. Versenyképes, kellően magas bér nélkül nem lehet megtartani a munkaerőt. Minden egyéb csak másodlagos” – húzza alá.

Az Ecometalexnél egyébként komoly betanulási folyamaton mennek keresztül az új belépők. „Beosztástól függően néhány napot, vagy akár egy hónapot is el kell töltenie a telephelyen még a fehérgalléros munkavállalóinknak is, akiket újonnan felveszünk. Anyagismeret és gyakorlati tudás nélkül ezt a szakmát művelni nem lehet.” Ezt az elvárást Bakos Balázs saját magával szemben is fenntartja. Minden munkafolyamatot ismer, és minden szakképesítést megszerzett, amivel az alkalmazottainak rendelkeznie kell, a targoncavezetői engedélytől, a lángvágó szakvizsgán vagy belső auditori képesítésen át a nehézgépkezelői jogosítványig.

Az országos lefedettség a cél

A gyakorlatiasság a jövőről alkotott terveiben is megjelenik. A cégtől nem szeretne megválni. Mint mondja, 6 gyermeke van, akik közül reményei szerint lesz, aki átvegye a vállalat vezetését. Épp ezért tudatosan dolgozik a generációváltás előkészítésén, és osztrák mintára a gyermekeket már kiskorukban bevonja a cég életébe. Addig is komoly középtávú célokat tűzött ki maga elé. Jelenleg 20 hasonló jelentőségű cég működik a piacon, ahol egy vállalat erejét az adja, hogy mennyi ipari hulladékot tud felvásárolni, hány tenderen képes sikeresen elindulni. A konkurenciaharc és a verseny pedig nagyon erős.

Bakos Balázs szerint most óriási a jelentősége az elektromos autógyártáshoz kapcsolódó beruházásoknak, különösen Magyarországon. A következő években szeretnének elsők közt reagálni a változásokra, és minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni a betelepülő akkumulátorgyárakkal, így biztosítva a cég további növekedését. A terveik közt további telephelyek nyitása és kisebb, engedéllyel rendelkező cégek felvásárlása is szerepel – ezzel nem kisebb célt kitűzve maguk elé, mint az országos lefedettség elérése, főképp annak függvényében, hol épül akkumulátorgyár.

arbev_Ecometalex Recycling Kft.png