A magyar gazdaságban 2010-től kezdődően alapvető szerkezetváltás zajlott le. Ennek lényege, hogy a munkát terhelő adók csökkentésével, valamint a befektetések számára kedvező környezet kialakításával munkaalapúvá tettük a gazdaságot. Ahogyan ez a folyamat haladt előre, úgy jöttek az eredmények is, egészen a pandémiáig töretlenül, azután pedig a magyar gazdaság többszörösen is bizonyította a válságállóságát. Ma egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben, a munkaerőpiaci mutatóink az energiaválság és az orosz-ukrán háború negatív hatásai ellenére is kedvezőek. Az eredményeket a befektetők is értékelik, a beruházási ráta ma az Európai Unió összes tagállama közül nálunk a legmagasabb. Noha jelenleg a legfontosabb cél a korábban elért eredmények megvédése, elmondhatjuk, hogy immár túl vagyunk a háború és a szankciók okozta válság nehezén. Az inflációt az év vége előtt egyszámjegyűre mérsékeljük, csökkentjük a költségvetési hiányt és az államadósságot, így 2024-től fokozatosan visszatérhetünk a növekedési pályára.

Ezek az eredmények azonban nem születhettek volna meg pusztán a kormányzati intézkedések nyomán. A sikerhez szükség volt a magyar gazdaságban működő vállalkozások és munkavállalóik partneri hozzáállására, tehetségére és kitartására is. Akik jártasak a pénzpiaci folyamatokban, azok pontosan tudják, hogy a gazdaságon belül a tőzsde az a hely, ahol a cégek működése transzparenssé válik. A tőzsde egyrészt ablak, amelyen keresztül a piac bepillantást nyerhet az egyes vállalatok valós teljesítményébe. Másrészt olyan kapu, amelyen keresztül a hazai vállalkozások, hazai brandek elindulhatnak a világpiac felé.

Örvendetes, hogy ezt a folyamatot a Budapesti Értéktőzsde célzottan, a BÉT50 kiadvánnyal is támogatja, amelyben a magyar gazdaság legkülönfélébb területeiről mutat be évente 50 sikertörténetet.

Kívánom, hogy az olvasó jó érzéssel tanulmányozza a magyar gazdaságnak ezt a sokszínű keresztmetszetét. Töltse el büszkeséggel ez a kiadvány, hiszen a magyar gazdaság sikere mindannyiunk közös sikere és egyben közös reménye. Legyünk büszkék az egyre növekedő innovatív, kreatív magyar vállalatokra! Ezúton is szeretnék gratulálni a bemutatott vállalatok vezetőinek, az ilyen cégek a magyar gazdaság növekedésének zálogai. További sikereket kívánok a piaci fejlődéshez, és kívánom, hogy termékeik elvigyék a magyarok jó hírét az egész világba!