A legfontosabb, hogy Magyarország megkapta a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát a Budapest- Belgrád vasútvonalra. Az ajánlat húszéves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot irányoz elő, és az 550 milliárd forintra tehető teljes beruházási érték 85 százalékára vonatkozik - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Emellett megállapodtak, hogy a magyar mezőgazdasági-élelmiszeripari kivitel növelése érdekében tárgyalások kezdődnek a Kínába irányuló magyar gyümölcsexport lehetőségéről, valamint arról, hogy a kínai fejlesztési bank 79 millió dolláros hitel keretében újabb magyarországi projektet, a Wanhua-BorsodChem termelékenységet fejlesztő, környezetvédelmi típusú beruházását finanszírozza.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Sanghaji Aranytőzsde megállapodása alapján a BÉT-en létrejön egy kifejezetten kínai, keleti irányú kereskedést folytató részleg, és a BÉT lesz a Sanghaji Aranytőzsde regionális platformja.

Orbán Viktor részt vett az Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórumon, és megbeszélést folytatott a kétoldalú kapcsolatokról Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint mongol kollégájával, Dzsargaltulga Erdenebattal.

A fórumon részt vesz többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Christine Lagarde, az IMF igazgatója is.

Forrás: Világgazdaság