Egy évtizeddel ezelőtt, 2006. augusztus 28-án indult el a tőzsdei kerekedés a Graphisoft Park SE részvényeivel (GSPARK) 770 forintos árfolyamon. Ebből az alkalomból a hétfői kereskedést Bojár Gábor, a vállalat elnöke és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója indította el ünnepélyes keretek között. Az ingatlanfejlesztő és ingatlanüzemeltető vállalat a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Graphisoft SE-ből történő kiválással jött létre néhány nappal tőzsdei bevezetése előtt. A társaság részvénye az 5. legnagyobb súlyú tagja a BUX indexnek, papírjainak árfolyama a bevezetés óta megháromszorozódott. A vállalat tőzsdei pályafutása során stabilan teljesít, árbevétele ötszörösére emelkedett, és az elmúlt 10 évben összesen 8 alkalommal fizetett osztalékot részvényeseinek. A bevezetés óta közel 30 ezer tranzakció során több mint 17 millió darab Graphisoft Park részvényre kötöttek üzletet a befektetők, összesen mintegy 18 milliárd forint értékben.

A Graphisoft Park fő tevékenysége a Budapest III. kerületében, közvetlenül a Duna-parton, az egykori Óbudai Gázgyár helyén létesült terület fejlesztése és hasznosítása. A Park teljes nagysága 18 hektár, melyből eddig 11 hektáron mintegy 55 ezer négyzetméter iroda, labor és egyetemi épület készült el, ezen belül a volt Gázgyár műemléképületeinek felújításával kialakított Aquincum Campus. Az épületeket mintegy 70 magyar és multinacionális, elsősorban informatikai és biotechnológiai kutató fejlesztő cég és felsőfokú oktatási intézmény bérli, így a vállalat által kezelt terület 100 százaléka rendelkezik bérlővel. A Graphisoft Park jelenleg is számos fejlesztést tervez, így további 8+12 ezer négyzetméter irodaterülettel bővülhet a park területe a következő másfél évben.

A nyilvános tőzsdei szerepléssel együtt járó kötelező transzparencia sokkal nagyobb megbízhatóságot garantál úgy hitelezőink, mint bérlőink szemében, ami üzleti eredményeinken is látszik. – mondta el Bojár Gábor, a Graphisoft Park elnöke a 10 éves jubileum alkalmából.

A Graphisoft Park sikere azt mutatja a befektetők és az üzleti világ számára, hogy minden vállalatnak érdemes jól meghatározott célok mentén gondolkodni, és hosszú távra tervezni. Ezúton szeretnék gratulálni a cég vezetésének a hosszú éveken át elért eredményekhez, amit a tőzsdei transzparenciának köszönhetően a befektetőkkel is meg tudtak osztani. Remélem, hogy a Park eredményei ösztönzőleg hatnak más vállalatokra is, és bízom benne, hogy a következő években sok hazai vállalat ér majd el hasonló sikereket a magyar tőzsdén. A Budapesti Értéktőzsde nevében további eredményes működést, és sikeres tőzsdei jelenlétet kívánok. – mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

A Graphisoft Park részvényeinek árfolyama a bevezetés óta
graphisoft_park_bevezetes_arfolyam.jpg 

Graphisoft Park a Budapesti Értéktőzsdén:

 • Bevezetés: 2006. augusztus 28.
 • Bevezetési ár: 770 forint
 • Jelenlegi árfolyam (2016. szeptember 5.): 2340 forint
 • Kapitalizáció (2016. szeptember 5.): 24,9 milliárd forint
 • Közkézhányad: 64,88%
 • BUX-tagság: 2015. március 23-tól
 • Jelenlegi súlya BUX-indexben: 0,61% – az 5. legnagyobb súlyú papír
 • Árfolyamnövekedés a bevezetés óta: +204%, 3-szoros növekedés
 • Maximális ár: 2.500 forint 2016. március 3-án
 • Üzletkötések száma a bevezetés óta: 29 964 darab
 • Gazdát cserélt részvények száma a bevezetés óta: 17,2 millió darab
 • Duplikált forgalom árfolyamértéken a bevezetés óta: 36,7 milliárd forint

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő, 1990-ben újraalapított Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legfontosabb feladata, hogy átlátható és likvid piacot biztosítson a hazai és külföldi értékpapírok számára. Tevékenységén keresztül a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában álló BÉT kiemelt célja, hogy a hazai vállalatok megfelelő forrásbevonási lehetőségekhez jussanak, és a gazdaságban lévő megtakarítások minél nagyobb mértékben áramoljanak a beruházások felé. Amellett, hogy a BÉT befektetési lehetőségeket biztosít a lakossági- és intézményi befektetőknek, a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállal a lakossági, valamint a vállalati pénzügyi kultúra fejlesztésében is.

A Graphisoft a Tőzsdén

Végh Richárd vezérigazgató (BÉT), Bojár Gábor elnök (Graphisoft Park), Kocsány János vezérigazgató (Graphisoft Park), Hajba Róbert gazdasági igazgató (Graphisoft Park)