Június 21-én ünnepelte újjáalakulásának 30. évfordulóját a Budapesti Értéktőzsde. A Tőzsde kerek jubileuma alkalmából Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a BÉT elnöke mondott köszöntő beszédet.

Éppen 30 évvel ezelőtt, 1990. június 21-én tartotta meg alakuló közgyűlését az eredetileg 1864-ben megalapított Budapesti Értéktőzsde, amely közel ötven éves kihagyás után nyithatta meg újra a kapuit a rendszerváltás időszakában. A kereskedés kezdetét az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől kapott csengő jelezte: az újranyitást széles figyelem kísérte, húsz országból közel ezer vendég követte az eseményt.

Indulásának első tíz hónapjában a Tőzsde összesített forgalma 10 milliárd forint volt, amely ma jelenkori napi átlagos részvényforgalomnak felel meg. A BÉT legfőbb részvényindexe, a BUX kezdetben
17 részvényt tartalmazott és 1000 pontos bázissal indult, és a 2019-es évet 46 ezer pont felett zárta; az index az elmúlt három évtized során átlagosan évi 14 százalékos hozamot generált, ami vetekszik a legnagyobb külföldi tőzsdeindexek teljesítményével. 1990 óta közel 130 részvénykibocsátó fordult meg a Budapesti Értéktőzsdén, amely napjainkban meghatározó szerepet tölt be mind Magyarország, mind a közép-európai régió tőkepiacán: a 30 év alatt elért dinamikus fejlődésnek köszönhetően a BÉT a régió egyik leginnovatívabb piacává vált, amely a legmagasabb, a fejlett piacok standardjainak megfelelő szolgáltatási színvonalon szolgálja ki az értékpapír-kibocsátókat, kereskedőket és befektetőket a világ minden pontjáról.

2020 nem csupán a harminc éves évforduló, hanem az ötéves, 2016-2020-as időszakra vonatkozó stratégiájának lezárása miatt is kiemelkedő mind a Budapesti Értéktőzsde, mind a szervezet fő tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank számára. Ugyan az év második felében megújítják a stratégiát, hogy a következő évekre is részletes perspektívával szolgálhasson a magyar tőkepiac jövőjét illetően, a BÉT fő irányvonalai a következő években sem fognak változni: ugyanúgy egy átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program hazai megvalósítása a cél a különböző tőkeági szolgáltatásokon keresztül, amelynek eredményeképpen tovább növekedhet a tőkeági forrásbevonás szerepe a hazai, elsősorban kis- és közepes méretű vállalatok finanszírozásában.

A 30 éves jubileum kapcsán köszönettel tartozunk azoknak a befektető magánszemélyeknek és vállalatoknak, akik bizalmat szavaznak a Budapesti Értéktőzsdének azzal, hogy részvényeket adnak és vesznek a tőzsdén. A részvénytulajdonosokon túl köszönjük a brókercégeknek, a kibocsátóknak, a privát bankároknak, a vendoroknak, a partnereknek és mindazoknak, aki a tőzsde munkáját segítik: kiemelt köszönet illeti ezért a Budapesti Értéktőzsde munkatársait, akik az elmúlt 30 évben kimagasló színvonalú szakmai munkát végeztek, tovább erősítve a magyar tőkepiac helyzetét.”

– hangsúlyozta Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója hozzátette:

Az elmúlt évek során a BÉT folyamatosan arra törekedett, hogy a hazai cégvezetőket a vállalati építkezés újabb szintre lépésére ösztönözze. Mindezt változatos, folyamatosan megújuló szolgáltatásokkal, egyedülálló ismeretterjesztési tevékenységgel és mentorálással igyekezett elérni. Amint az elmúlt 30 évben, úgy jövőben is törekedni fogunk a transzparens áralakulást biztosító kereskedés fenntartására, a megfelelő befektetési lehetőségek biztosítására, valamint a magyar vállalatok finanszírozásának elősegítésére.

A 30 éves jubileumot több módon megünnepli a Tőzsde. A jeles alkalomra a Budapesti Értéktőzsde szorosan együttműködve a MOME-val (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), fiatal magyar grafikusokat kért fel a 30 éves jubileumi logó megtervezésére. A nyertes pályázó, Kaszanyi Nóra munkáját a februárban megtartott BÉT Legek 2019 díjátadó gálán mutatta be a Tőzsde.

 

A logó mellett egy jubileumi emlékérem, illetve egy ünnepi tőzsdekönyv is kiadásra kerül 2020-ban. Az Endrődy Zoltán tervezésében készült érme a medve és a bika piacok ikonikus állatfiguráit, a BÉT csengőt, illetve a BUX index elmúlt 30 évi növekedését ábrázolja ezüst, illetve színesfém kivitelben.

emlekerme.png

A BÉT jubileumi emlékérme

A Budapesti Értéktőzsde történeti háttere

A Budapesti Értéktőzsde közel 160 éves múltra tekinthet vissza: az 1864-ben alapított Budapesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) majdnem 80 évig működött Európa egyik vezető tőzsdéjeként. Első és egyben leghosszabb ideig (több mint 30 évig) regnáló elnöke Kochmeister Frigyes volt, a BÉT rangos, magyarországi egyetemi hallgatók részére alapított Kochmeister-díjának névadója.

Míg az első világháborút kisebb kihagyásokkal sikeresen átvészelte a Tőzsde, Budapest ostromával 1944-ben bezártak egy időre a kapui. A második világháború végével a BÁÉT akkori főtitkára, Fuchs Jenő sikeresen élesztette újra a tőzsdei kereskedést; az államosításokat azonban már nem élte túl a börze, a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét 1948. május 25-én hivatalosan is feloszlatták. Fuchs Jenőről, a magyar vívósport és a pesti tőzsde meghatározó alakjáról dokumentumfilm is készült, „Fuchs Jenő: Az első ember” címmel, amelynek elkészülését a Budapesti Értéktőzsde is támogatta, és amely a VII. Savaria Filmszemlén II. helyezést ért el dokumentumfilm kategóriában.

A rendszerváltást követően, 1990-ben indult újra a kereskedés a pesti Tőzsdén – ennek évfordulóját ünnepli most a BÉT, amelynek többségi tulajdonát 2015-ben vette át a Magyar Nemzeti Bank osztrák kézből, ezzel megágyazva a hazai tőzsde további, még lendületesebb növekedésének.