Ismét meghirdette a BÉT Kochmeister-díjat a tőzsde, amelyre 2017. május 4-től 2017. június 2-ig lehet jelentkezni. A gazdasági, pénzügyi képzést folytató egyetemek és főiskolák azon 35 év alatti, magyar és külföldi diákjai pályázhatnak, akik a magyar felsőoktatásban nappali, esti és levelező tagozatos egyetemistaként, főiskolásként, illetve PhD hallgatóként vesznek részt. A pályázaton részt vehetnek külföldi egyetemeken, főiskolákon tanuló magyar diákok is.

13 évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre a díjat a Tőzsde, hogy anyagi támogatással segítse a tőkepiac egészségesen fenntartható, hosszú távú fejlődését szem előtt tartó hallgatók tanulmányát. Ennek megfelelően a pályázat győztesei és a felkészítő tanáraik a BÉT Kochmeister-díj keretében a publikációs, valamint a későbbi együttműködési lehetőség mellett, összesen 1.100.000,- forint pénzjutalmat is elnyernek.

„Azokat a diákokat keressük, akiket a tőzsde világa mélyebben érdekel, és akikből akár a jövő tőkepiacának guruja is lehet. Olyan pályamunkákat várunk, amelyeket olvasva azt látjuk, valami igazán új, kreatív megközelítéssel fordultak a jelentkezők a témákhoz”- mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

A Tőzsde a pályázati témákat a tőkepiac aktuális kérdéseinek figyelembe vételével állította össze. Így olyan témakörök kerültek kiírásra, ahol a befektetői ismeretek mellett, a hallgatók kreativitására, széleskörű gazdasági ismeretire is szükség van.

A BÉT egyik részvény kibocsátójáról készített részvényelemzés mellett, a hallgatók többek között a kkv-k tőkepiaci finanszírozásának aktuális kérdéseivel, a modern tőzsdék árjegyzői rendszereinek elemzésével is foglalkozhatnak, de akár arról is írhatnak, hogy milyen is az ideális tőzsdeaspiráns cég.

Emellett a BÉT lehetőséget kínál arra is, hogy a pályázók a felsorolt témakörökön kívül más – a Budapesti Értéktőzsdével való előzetes egyeztetés alapján –, a kiírásban nem szereplő témában nyújtsák be pályázatukat.

Az értékelés két fordulóban zajlik majd. Az első fordulóban független bíráló által meghatározott szakmai szempontok szerint történik a bírálat. Az utolsó, szóbeli fordulóba jutott pályázati munkákat a Budapesti Értéktőzsde által felkért szakmai bizottság bírálja el. A legjobb tanulmányok készítőinek a Szakmai Bizottság előtt kell majd személyesen prezentálni dolgozatukat egy előadás keretében.

A pályázat részleteiről, feltételeiről bővebb információ a BÉT honlapján, a Kochmeister-díj fül alatt található.

A BÉT Kochmeister-díj

A díj névadója báró Kochmeister Frigyes, aki 1864-ben vezető szerepet játszott a Budapesti Áru- és Értéktőzsde megalakításában, majd később a Tőzsde első elnökeként több mint harminc éven keresztül irányította az intézményt. Az ő munkássága előtt is tisztelegve a Budapesti Értéktőzsde 2004-ben alapította meg a nevét viselő Kochmeister-díjat, melyet a magyarországi felsőoktatásban tanulók számára hirdet meg minden évben a Tőzsde.