A BÉT stratégiájának kiemelt célja, hogy a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállaljon a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztésében. Ennek szellemében kötött együttműködési megállapodást a Pénziránytű Alapítvánnyal, azzal a céllal, hogy a két szervezet a jövőben még szorosabbra fűzze együttműködését a középiskolás korosztály pénzügyi kultúráját, befektetői tudatosságát fejlesztő tevékenységei során. A közös célok között szerepel a tőzsdei ismeretek szélesítése is, így a tervek szerint a Pénz7 rendezvény keretében jövő tavasszal nagyszabású tőzsdejáték indul majd a fiatalok számára.

„A Budapesti Értéktőzsde a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen a 14-18 évesekhez szeretné közelebb hozni, és a mindennapi tudásuk részévé tenni az alapvető megtakarítási, befektetési és tőzsdei ismereteket. Azt gondoljuk, hogy érdemes minél korábban lerakni az alapokat, hiszen a fiatalkorban megszilárdított pénzügyi ismeretek stabil hátteret adnak egy későbbi, megfelelő pénzügyi döntés meghozatalához” – mondta el az együttműködés kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

„A Pénziránytű Alapítvány megalakulása óta számos programot indított a lakosság pénzügyi tájékozottságának és tudatosságának fejlesztése érdekében. Célunk, hogy az egyének és családok kellően tájékozottak legyenek, és körültekintően kezeljék az életük során adódó pénzügyi helyzeteket. Meggyőződésünk, hogy a pénzügyi öngondoskodás, valamint az egyéni felelősségvállalás képessége leginkább fiatal korban sajátítható el. Ezért is tartjuk fontosnak a BÉT-tel való együttműködést, és kezeljük kiemelt célcsoportként az általános és a középiskolás diákokat.” – mondta Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Az együttműködési megállapodás tovább segíti a tőkepiac fejlesztésével kapcsolatban kitűzött célok elérését. A tőzsdével kapcsolatos lakossági oktatás ugyanis fontos összetevője a tőkepiac növekedésének, amely iránt a BÉT tulajdonosa (a Magyar Nemzeti Bank) és a Kormány egyaránt kifejezte elkötelezettségét. A BÉT ezeknek a céloknak megfelelően, az év elején elfogadott stratégiája alapján indította újra szeptemberben a lakossági befektetők számára ingyenes oktatási sorozatát, a BÉT Akadémiát, valamint kötött most együttműködési megállapodást az Alapítvánnyal is.

Pénziránytű Alapítvány

Az Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az Alapítvány 2014-ben megújította stratégiai tervét, melynek fő célkitűzése, hogy több korcsoport számára különböző élethelyzetekben egyaránt releváns üzenetek megfogalmazásával járuljon hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Ennek érdekében a Pénziránytű Alapítvány ma már számos programmal segíti mind az általános- és középiskolás, mind a fiatal felnőtt korosztályt a gyakorlati pénzügyek felelős kezelésében.

Budapesti Értéktőzsde Zrt.

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő, 1990-ben újraalapított Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legfontosabb feladata, hogy átlátható és likvid piacot biztosítson a hazai és külföldi értékpapírok számára. Tevékenységén keresztül a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában álló BÉT kiemelt célja, hogy a hazai vállalatok megfelelő forrásbevonási lehetőségekhez jussanak, és a gazdaságban lévő megtakarítások minél nagyobb mértékben áramoljanak a beruházások felé. Amellett, hogy a BÉT befektetési lehetőségeket biztosít a lakossági- és intézményi befektetőknek, a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállal a lakossági, valamint a vállalati pénzügyi kultúra fejlesztésében is.