Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) elérhető termékek köre, miután az Erste Group Bank AG öt új certifikátot vezetett be a BÉT-re. A fejlesztésnek köszönhetően a befektetők július 1-től tőkeáttételes BUX certifikátokkal, más néven turbo warrantokkal is kereskedhetnek, azaz a rendelkezésükre álló összegnél nagyobb mértékben is befektethetnek, így a tőkéjükre vetítve nagyobb arányban profitálhatnak a BUX index mozgásából. Az új certifikátok egyik típusa a BUX index emelkedése (long warrant), másik típusa pedig (short warrant) az index csökkenése esetén biztosít nyereséget.

A BÉT certifikát piaca 2008-ban indult azzal a céllal, hogy a befektetők ennek a speciális értékpapír típusnak a segítségével a globális tőkepiacon elérhető befektetési eszközök széles körét érhessék el a magyar parketten is. A certifikátok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek közül kiemelkedik az átláthatóság, a költséghatékonyság, a folyamatos kereskedési lehetőség és a széleskörű befektetési lehetőségek. Fontos, hogy a certifikátokkal különböző irányú árfolyamváltozásokra lehet spekulálni, és egy rossz döntés esetén az esetleges veszteség mértéke korlátozott.

Az új certifikátok bevezetése jól illeszkedik a BÉT stratégiájába, melynek egyik célja a hazai indexeken alapú termékek piacának fejlesztése. A BÉT üdvözli, hogy a magyar tőzsde strukturált termékeinek piacán két kibocsátó, a Raiffeisen és az Erste is aktív, és bízik benne, hogy a jövőben újabb szereplők is megjelennek hasonló újdonságokkal a magyar parketten. Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. kereskedési igazgatója szerint a magyar befektetők folyamatosan keresik az új befektetési termékeket, és alapvetően nyitottak a hasonló újdonságokkal kapcsolatban. Az öt új certifikát bevezetése véleménye szerint nemcsak termékfejlesztési, hanem edukációs szempontból is fontos, hiszen ezek segítségével új lehetőségeket fedezhetnek fel a tőzsde iránt nyitott befektetők.

A 2016. július 1-jén bevezetett öt új BUX mögöttes termékkel rendelkező turbo warrant mellett a befektetők 109 darab további certifikáttal is kereskedhetnek a BÉT-en.

A certifikátokról

A certifikát szó jelentése „igazolás” arról, hogy a certifikát tulajdonosa jogosult a kibocsátó által létrehozott értékpapír által megtestesített követelésre. A befektető a certifikát megvásárlásával arra szerez jogot, hogy a kibocsátóval szemben esedékességkor (esemény, feltétel bekövetkezésekor, illetve lejáratkor, időszaki lejáratkor) előre meghatározott alaptermék értékétől függő pénz- vagy egyéb követelést érvényesítsen. Mind az értékpapírok által lefedett piacok és termékek, mind pedig az egyes certifikát fajták által megtestesített stratégiák változatos kereskedési lehetőségeket kínálnak a hazai befektetőknek, melyet a tőzsdei árjegyzéssel átlátható és likvid környezetben érhetnek el. A certifikátok mögött álló alaptermék – amelyek árfolyam-mozgását valamilyen módon követik az instrumentumok –, leggyakrabban részvényindex, nyersanyagár, devizák árfolyama, vagy valamely ország kamatszintje. A befektetők számára nehezen hozzáférhető nemzetközi piacok, illetve befektetési instrumentumok – többek között tőzsdei indexek, árutőzsdei termékek és nyersanyagok – egyszerűen és transzparens módon válnak elérhetővé a certifikátok révén.