Júliusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiaci forgalma (172 mrd Ft) a tavalyi év azonos időszakához képest (154 mrd Ft), ugyanakkor csökkent az idei júniushoz képest (205 mrd Ft), amikor eggyel több kereskedési napot használhattak ki a befektetők. A napi átlagforgalom 8,2 mrd Ft volt, ami kissé gyengébb, mint az idei évben elért 9,9 mrd Ft-os napi átlag. A tőkepiacok számára júliusban alapvetően kedvező volt a környezet, szemben az előző hónappal, amikor az árfolyamokat még főként a Brexit szavazást követő bizonytalanság befolyásolta. A pozitív befektetői kedv a BÉT-en kiugró volt, az árfolyamok többsége felfelé mozdult el.

duplikalt_forgalom_201607.PNG

A BUX index júliusban 4,9 százalékkal erősödött, így az elmúlt 12 hónapban összességében 22,3 százalékkal növekedett.

Index értékek változása

Index_relativ_valtozas_201608.jpg

Júliusban a legnagyobb forgalmú részvények közül az OTP teljesített a legjobban (6,7%), amit a MOL (6,1%) és a Richter (4,1%) követett. A négy nagy papír közül egyedül a MTELEKOM részvényei zártak enyhe mínuszban (-0,2%).

blue_chip_arvaltozas_201607.PNG

A részvénypiac duplikált forgalma 343 mrd Ft volt. Júliusban ismét a Concorde Értékpapír Zrt. végzett az élen (103 mrd Ft), azonban a második és harmadik helyen csere történt: a Wood & Company Financial Services a.s. fellépett a dobogó második fokára (77 mrd Ft), míg a harmadik helyen ezúttal az Erste Befektetési Zrt. végzett (62 mrd Ft).

tagok_rangsora_201607.PNG 

A certifikátok forgalma júliusban 6 milliárd forint volt, ami a BÉT teljes részvénypiaci forgalmának 3,4%-át adta. A júniusi brit népszavazást követő piaci turbulenciák lecsillapodásával párhuzamosan a forgalom ebben a termékcsoportban is jelentősen csökkent az elmúlt havi közel 10 milliárdos rekordhoz képest. A hónap eleji piaci emelkedés következtében több turbo short termék is kiütésre került. A legnépszerűbbek továbbra is a DAX, az S&P, az OTP és az olaj termékek voltak. Érdekesség, hogy júliustól újra kereskedhetnek a befektetők BUX certifikátokkal is, melyek árjegyzését az Erste biztosítja.

Historikus adatok letöltése