Tisztújítás és pénzügyi eredmény

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdai éves rendes közgyűlésén a tulajdonosok megválasztották az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjait, elfogadták a 2016-os üzleti év beszámolóját, valamint a Felügyelő Bizottság és a könyvvizsgáló jelentését. A beszámoló szerint a BÉT 2016. éves EBITDA eredménye 383 millió forint volt, a társaság adózott eredménye pedig 73 millió forintot tett ki. Közgyűlési döntés alapján a társaság nem fizet osztalékot, a 2016-os évi nyereség az eredménytartalékba kerül áthelyezésre a piacfejlesztési stratégia folytatása érdekében. Az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjainak hároméves mandátuma lejárt, ezért a Közgyűlés döntött az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság új összetételéről.

A választás eredményeképpen a társaság Igazgatóságának tagjai a következő három évre:

dr. Bacsa György - csoportszintű üzletfejlesztési igazgató, MOL Nyrt.

dr. Balog Ádám - elnök-vezérigazgató, MKB Bank Zrt.

Barlai Róbert - ügyvezető igazgató, OTP Bank Nyrt.

Fucsala András Miklós - informatikai igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Kuti Zsolt - monetáris politika és pénzpiaci elemzés igazgatóságának vezetője, Magyar Nemzeti Bank

dr. Máté Géza - jogi igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Végh Richárd - vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde Zrt.

A közgyűlés az Igazgatóság elnökének ismételten Végh Richárdot választotta.

A Közgyűlés a következő három évre a BÉT Felügyelő Bizottságának összetételét az alábbiak szerint határozta meg:

Bartha Lajos - pénzügyi infrastruktúrák igazgatóságának vezetője, Magyar Nemzeti Bank

dr. Gerhardt Ferenc - alelnök, Magyar Nemzeti Bank

dr. Kardkovács Kolos - Monetáris tanács tagja, Magyar Nemzeti Bank

Kása Orsolya - számviteli igazgatóság, Magyar Nemzeti Bank

Régely Károly - vezérigazgató, Concorde Értékpapír Zrt.

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt - vezérigazgató, GIRO Zrt.

A közgyűlés döntése alapján a Felügyelő Bizottság elnöki posztját továbbra is dr. Gerhardt Ferenc látja el.

Mindezek mellett határozat született a tisztségviselők díjazásának mértékéről, valamint a Felügyelő Bizottság ügyrendjének módosításáról is.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a pénzügyi eredmények mellett ismertette a 2016-2020-as tőzsdefejlesztési stratégia eddigi főbb eredményeit is. A 2016-os évben megtört a régóta tartó trend, és ismét több új vállalat jelent meg a parketten: hat sikeres tőzsdei bevezetés, köztük két részvénybevezetés történt. Megtörtént a Duna House nyilvános részvénykibocsátása 2,6 milliárd forint értékben, az ALTEO nyilvános részvénykibocsátása 1,4 milliárd forint értékben, az Erste Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátása 46 milliárd forint értékben, illetve a Wingholding kötvény kibocsátása 36 millió euro értékben. Az EXIM Bank kötvénykibocsátásának és tőzsdei bevezetésének pedig érdekességét az adta, hogy a 75 millió euro összegű kibocsátás volt az első olyan Magyarországon, mely negatív hozammal valósult meg, végezetül a Tündérszikla kötvénykibocsátása is sikeresen zajlott, melynek keretében 350 millió forint össznévértékű kötvény kibocsátására került sor.

Az utóbbi hat évben (2010 után) a klasszikus IPO-k között a DUNA House értékesítése második helyen zárt (csak a CIG Pannónia IPO értéke volt magasabb); az SPO-k tekintetében pedig az ALTEO alaptőke emelése abszolút kiemelkedett.

A gazdasági szereplők számára fontos üzenet, hogy a kormány támogatja és kiemelten foglalkozik a hazai tőkepiac fejlesztésével a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés és innováció érdekében. Az állam számos formában tud hozzájárulni a tőzsde fejlesztéséhez, mely nélkül rövid távon jelentősen csökken a látványos sikerek elérésének esélye. A kormányzat támogatása 2016-ban hozzájárult a piacbarát szabályozói környezet kialakításához, valamint az EU-s források tőzsdefejlesztési felhasználásához.

Kiemelkedő teljesítmények 2016-ban: indexek és főbb részvények

Bemutatásra kerültek a BÉT indexek és a főbb részvények teljesítményei is, melyek kiemelkedőek voltak: a BUX index 37,8 százalékot, a BUMIX 22,9 százalékot emelkedett 2016 év eleje óta (2017. 04. 21-ig). Ez a régióban, Európában és globális szinten is szép teljesítmény. A 2016 szeptembere óta román papírokat is tartalmazó CETOP értéke pedig 19,8 százalékkal nőtt. A BUX 2016.december 28-án történelmi csúcson, 32 025,60 ponton zárt. 2017-ben újabb rekordot döntött: február 21-én 34 324,99 ponton zárt.

Növekedett a részvényforgalom és a kapitalizáció is. Az árfolyam emelkedéssel összhangban a részvény kapitalizáció 2016-ban 30 százalékkal nőtt. A kapitalizáció/GDP 2016-ban 18,9 százalék volt, mely 4 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi érték (2015: 14,90%).

Jó hír a befektetőknek, hogy 2016-hoz képest 20 százalékkal több osztalékot (osztaléktömeg) fizetnek a blue chip cégek a részvényeseknek. A már megszokott osztalékpapírok mellett 15 év után újra fizet osztalékot a RÁBA (20 Ft) és az ALTEO (130 Ft) is. Az Appeninn pedig - történetében először - idén osztalékot fizethet.

Kitekintés a 2017-es év fő projektjeire: a BÉT hisz a kkv-ban

A tőzsde szempontjából fontos a diverzifikált kibocsátói szerkezet kiépítése, ami hozzájárul a forgalom emelkedéséhez is. A diverzifikáció jegyében a BÉT egy új piac elindításával is nyit a kkv-k felé, aminek időzítése nem véletlen. Jelen pillanatban – a forrásbevonás miatt- nincs nagy nyomás a vállalatokon, de ez megváltozik majd: az MNB hitelprogramja már lezárult, kifutnak az uniós pénzek is 2019-2020-ra, de emelkedik majd a kamatkörnyezet is. Nagy versenyelőnyhöz jutnak azok a kkv-k, akik a nyilvános tőkepiaci forrásbevonás időszakának felkészülten indulnak majd neki. Őket segíti a BÉT 2017. áprilisban elindított ELITE Programja, de a várhatóan 2017 második felében induló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is, melynek 20 milliárd forintos tőkéje évente 5-6 társaság tőzsdére lépését tudja lehetővé tenni. A Tőkealap befektetőként extra keresletet tud generálni, másrészt kockázat megosztási eszközt biztosít a magánbefektetők számára. Emellett forrást biztosít a vállalkozásoknak, illetve kilépési lehetőséget a jelenlegi tulajdonosok számára.

A közgyűlésen Végh Richárd, a Tőzsde elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Tőzsde időarányos, tavaly elfogadott stratégiájának megvalósítása megfelelően halad. További sikereket várnak 2017-ben is, kiemelten a kibocsátások terén, mindemellett a hazai jogszabályi környezet is tovább módosul, éppen azért, hogy a magyarországi cégek számára a parkettre lépés zökkenésmentesebb legyen.