Március 16-tól regisztrálhatnak és játszhatnak a 2 millió forintos virtuális tőkével induló, összesen 20 kereskedési napos online tőzsdejátékra a 9-12. osztályos, 14. életévüket betöltött középiskolások és tanáraik. A Részvényfutam nevű versenyt a játékosok a BÉT honlapjáról érhetik el.

Az egy hónapos játék célja kettős. Egyrészt lehetőség van megtapasztalni, milyen érzés, ha a megtakarítások között tőzsdei befektetés is van, és napi rendszerességgel kell követni a hazai parkett történéseit. Másrészt a kvíz kérdések megtanítják a tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb törvényszerűségeket, például a kockázat és hozam összefüggését és a részvények hosszú távú tartási idejére vonatkozó ajánlást.

A játék időtartama alatt a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett részvényekkel valós árfolyamok mellett tudnak kereskedni a játékosok, és a napi három tudásanyag bővítést szolgáló kvíz kérdésekre adott válaszaikkal is növelhetik profitjukat. Az április 12-ig tartó versenyen összesen 225 ezer forint értékben nyerhetnek könyvvásárlási utalványokat a 3 legmagasabb értékű portfóliót felépítő versenyzők, de mellettük azok a játékosok is nyerhetnek 50 ezer forint értékű könyvutalványt, akik az adott héten a legnagyobb százalékos növekedést érték el a portfóliójuk értékében. A játékosok között továbbá minden héten 50 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt sorsolnak ki azok között is, akik a heti kvíz kérdésekre jó választ adtak. Az a tanuló, aki a játék végén a legmagasabb értékű portfólióval rendelkezik, további 500 ezer forintot nyerhet az iskolájának. A Pénziránytű Alapítvány további különdíjakat ajánl fel a Pénziránytű Iskolahálózat legjobban szereplő iskolái, diákjai és tanárai számára.

reszvenyfutam-carousel-01

„A korábbi évek tapasztalata alapján ez az egyedülálló, pénzügyi és befektetői tudatosságot fejlesztő program már eddig is nagy népszerűségnek örvendett a középiskolások körében. A Részvényfutam tőzsdejátékkal a 14-18 éves korosztállyal szeretnénk megismertetni a befektetési és tőzsdei ismereteket. Úgy gondoljuk, hogy minél korábban le kell rakni az alapokat, hiszen a fiatalon megszilárdított pénzügyi tudás stabil hátteret ad egy későbbi, megfelelő pénzügyi döntés meghozatalához” – mondta el a játék indulása kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Az első 10 helyezést elért diák és felkészítő tanáraik egy egész napos programot nyernek, melynek része lesz egy nagy népszerűségnek örvendő belvárosi gazdaságtörténeti sétán való részvétel, valamint látogatás a Tőzsdére, ahol szakértőktől hallgatnak meg előadást, ráadásképpen pedig lehetőségük lesz elindítani a kereskedési napot a legendás BÉT csengőjének megszólaltatásával.

A Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány kezdeményezése a két szervezet 2016 decemberében kötött együttműködési megállapodásán alapul, és jól illeszkedik a BÉT azon kiemelt céljához, hogy a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként aktív szerepet vállaljon a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztésében. A BÉT ezért indította el tavaly ősszel a lakosság számára ingyenesen látogatható BÉT Akadémiát, melynek előadásaira eddig már közel kétezren voltak kíváncsiak. A tőzsde edukációs szerepvállalásába illeszkedik a Kochmeister-díj is, amely a felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók és frissdiplomások számára létrehozott ösztöndíj-program.