A járvánnyal kapcsolatos újabb lehetséges lezárások és korlátozások július során jelentősen befolyásolták a meghatározó nemzetközi tőzsdéket, így a német, a francia és a brit indexeket, valamint az amerikai piacokat is. A hónap második felére már pozitívabb befektetői hangulat volt jellemző, amely többek között egyes nemzetközi nagyvállalatok kedvező gyorsjelentéseire vezethető vissza. Az ázsiai piacokon ugyanakkor eladási nyomás figyelhető meg, amelyet leginkább a kínai hatóságok sorozatos fellépései, beavatkozásai váltottak ki különböző szektorokban.

A BUX index a nemzetközi tendenciákhoz képest kiegyensúlyozott formát mutatott júliusban: a legmagasabb napi záróérték, mely egyben a hónap utolsó értéke is 48 611 pont volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző havi záróértékhez képest.

forgalmi_riport_202107_1

A blue chipek árfolyamára is az indexeket jellemző, kilengéseket nélkülöző mozgás volt jellemző: a részvénypiaci forgalom több mint 90 százalékát adó OTP-MOL-Richter Gedeon hármas árfolyamai is stabilnak mutatkoztak a júniusi záróértékekhez képest. A kisebb kapitalizációjú papírok közül a Masterplast, a Delta Technologies és a Rába is erős hónapon van túl: a Masterplast árfolyama 12,7 százalékos növekedést ért el, forgalmát tekintve a negyedik helyen végezve a kibocsátók között, a Delta Technologies szintén impresszív, 9,8 százalékos árfolyamnövekedéssel, míg a Rába 12,2 százalékos növekedéssel zárta a hónapot.

forgalmi_riport_202107_2

A BÉT részvénypiacának összforgalma júliusban 152 milliárd forint volt, amely egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

forgalmi_riport_202107_3

A nyárias kereskedési kedv az árupiacon is megmutatkozott: a gabonaszekció júliusban 489,4 millió forinttal zárt. A forgalom több mint felét 60,3 százalékát a takarmánykukorica adta 295,2 millió forinttal, míg a takarmányárpára 110,7 millió és a napraforgómagra 84 millió forint értékben születtek kötések. A befektetési szolgáltatók sorrendjét ezúttal is a Wood&Company zárta az élen 89,9 milliárd forint értékű részvényforgalommal, a második-harmadik helyen pedig ismét az Erste Bank és a Concorde zárt 70,4, illetve 68,3 milliárd forinttal.

forgalmi_riport_202107_4