Az április a globális piacokon vegyes teljesítményt hozott: az amerikai tőzsdék folytatták emelkedésüket, újabb történelmi csúcsokat értek el az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek. Ennek hátterében a pozitív vállalati eredmények és a Fed további monetáris politikai támogatása állt.Európában és Ázsiában a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok jelentek meg kiemelt tényezőként, ami vegyes összképet eredményezett: míg a részvénypiacok mérsékelten mozogtak, az árupiacokon általában emelkedtek az árak, főleg a kőolaj és a fémek, részben az ellátási zavarok és a növekvő globális kereslet hatására.

Ezzel szemben a hazai tőkepiac megtartotta stabilitását, a BUX index áprilisban elérte 66 ezer pont feletti szintjét. Végül történelmi csúcsdöntéssel 68 142 ponton zárt, amely 4,2 százalékos növekedés a márciusi záróértékhez képest.

BUX index.png

A kibocsátók között áprilisban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb, 136,8 milliárd forintértékben a kereskedés, ebben a hónapban az értékpapír 8,3 százalékot erősödött. A bankpapírt a Richter Gedeon és a MOL követte, 46,6 milliárd, illetve 31,7 milliárd forinttal. A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a DUNA HOUSE és a NAVIGATOR zárt különösen erős hónapot: míg az ingatlantársaság 12,2 százalékos, a magántőke-befektetésekkel, illetve vállalatfinanszírozással és stratégiai managementtel foglalkozó társaság árfolyama 71,6 százalékos növekedésen van túl.

Forg_oszlop.png

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 248 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 237,7 milliárd forint) tett ki áprilisban, amely a napi átlagot tekintve 11,8 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 11,3 milliárd forint) jelent.

Az áprilisi hónap is jelentős eseményeket tartogatott a BÉT számára: az OTP Bank Global Markets ünnepélyesen megszólaltatta a BÉT kereskedésindító csengőjét, ezzel hivatalosan is bejelentve az OTP Csoport által létrehozott új Exchange Traded Fund (ETF), a legnagyobb tőkeértékű és tőzsdei forgalmú közép-európai vállalatok teljesítményét tükröző CETOP indexhez kapcsolódó CETOP ETF felvételét a BÉT terméklistájára. Szintén kereskedésindító csengetéssel ünnepelte tőzsdei debütálását a Kermann IT Solutions Nyrt., a vállalat részvényei immár a BÉT Xtend kategóriában forognak. Továbbá megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot, köztük a BÉT 2023. évi beszámolóit is jóváhagyták.

Vezető_részvények_forg.png

 

A befektetési szolgáltatók között a Wood & Company zárt az élen 114,3 milliárd forinttal, akit a Concorde és az ERSTE követett, 113,9 és 102,1 milliárd forinttal.

Brókercégek_forg.png

 

Az árupiac forgalma jelentősen emelkedett márciushoz képest, az összforgalom 750,7 millió forintot tett ki.

Sajtókapcsolat

BÉT Kommunikációmedia@bse.hu; www.bet.hu