A Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány együttműködése közel egy évtizede tekinthető a hazai pénzügyi edukáció zászlóshajójának, amelynek segítségével középiskolások mellett 7-8. osztályos diákok, valamint tanáraik és szüleik is összemérhetik tőzsdei ismereteiket, és kipróbálhatják befektetési érzéküket. A játék célja a tőzsde működésével, a befektetési lehetőségekkel és a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodással kapcsolatos ismeretterjesztés.

A játékosok március 4. és 28. között, 18 kereskedési napon keresztül tőzsdézhettek, kétmillió forint értékű virtuális tőkével gazdálkodva. A kereskedést a BÉT Prémium kategóriájú részvénypapírokkal bonyolíthatták le a részvevők.

Az idei versenyen az indulók száma elérte a tavalyi rekordév szintjét: közel 2400 tőzsdecápa regisztrált, akik összesen 40234 kötést bonyolítottak a négy kereskedési hét során, ebből 38148 megbízást eredményesen. A versenyzők minden nap három kérdésből álló kvízt is kitölthettek, amelyekért plusz pontokat kaphattak. Az extra feladatokat igen nagy számban oldották meg.

A versenyen az OTP Bank részvényei voltak a legkelendőbbek, az összes megbízás 9,2 százalékát tették ki. Némi meglepetésre a második-harmadik helyen nem további blue chipeket találunk, hanem két mid-cap társaságot, az AutoWallist és a 4iG-t, amelyek részvényeire 3557, illetve 2660 megbízás érkezett. Negyedikként a MOL futott be, az ötödik helyen pedig az ANY részvényei zártak.

A legeredményesebb, legnagyobb hozamot elért játékosok értékes nyereményekkel gazdagodtak. Az első helyezett díja egy Lenovo táblagép volt, míg a második és a harmadik helyezettek Huawei okosórát és JBL fülhallgatót vihettek haza. Ezenfelül minden versenyhét lezárásakor egy-egy TRUST vezetéknélküli okostelefon-töltőre tehettek szert a legjelentősebb portfólióbővülést megvalósító résztvevők.

Külön elismerésben részesültek a legaktívabb mentorok is: rangsortól függetlenül, a három legtöbb diákot regisztráló tanár 100.000 forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodott. A Pénziránytű iskolahálózati tag iskolából érkező versenyzők szintén értékes díjakat nyerhettek: a 7-8. osztályos és a középiskolás mezőny legeredményesebb 3-3 diákja és összesen 3 tanár fejenként 60 ezer forintos műszaki vásárlási utalványban részesült, míg a legaktívabb négy oktatási intézmény 150 ezer forint értékű műszaki vásárlási utalványra tehetett szert. A legtöbb diákot aktivizáló – azaz legtöbb aktív versenyzőt regisztrált – Pénziránytű iskolahálózati tagok egyenként 20 extra aktivitáspontot szerezhettek a Kiemelt Pénziránytű Iskola versenyben.

*A játék zárásakor (2024.03.29. 0:00) létrejött eredményeket vettük alapul a végleges listák kialakítása során.

 

A BÉT Részvényfutamról
Az összesen 18 kereskedési napot felölelő játék a 7-8. osztályos és a középiskolás diákokat, valamint tanáraikat és szüleiket szólítja meg. A játék időtartama alatt a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 21 részvénnyel valós idejű árfolyamok mellett, 2 millió forintos virtuális tőke segítségével tudnak kereskedni a játékosok, ezenfelül a napi három kvíz kérdésekre adott helyes válaszokkal is növelhetik profitjukat.