A mai nappal elindult a Budapesti Értéktőzsde XTEND indexe, amely az Xtend platformon jelen lévő kibocsátók részvényeinek teljesítményét tükrözi, napi számítás mellett. Az index felülvizsgálatát negyedéves gyakorisággal végzi el a BÉT, ezzel is támogatva a dinamikusan fejlődő BÉT Xtend piac új szereplőinek gyorsabb indexbe kerülését.

A BÉT számára kulcsfontosságú, hogy a magyar értékpapírok likviditásában és ármeghatározásában vezető szerepet töltsön be. Ezen törekvést a tőkepiaci értéklánc hatékonyságának növelése mellett az indexfejlesztések jelentősen támogatják. Az XTEND indexbe való bekerülés az eddiginél nagyobb láthatóságot és erőteljesebb tőkepiaci jelenlétet biztosít a kibocsátók számára.

A fejlesztés egyúttal a Budapesti Értéktőzsde középvállalati szektor fejlődésének támogatására irányuló stratégiai céljának legújabb lépcsőfoka, amelynek jegyében korábban olyan mérföldköveket valósított meg a BÉT, mint az Xtend piac 2017-es indulása, a társaságok nyilvános piacra lépését elősegítő szolgáltatáspaletta kiépítése, valamint a szektor zöld átállását elősegítő programok életre hívása.

„A középvállalatok tőzsdére lépésének ösztönzésére irányuló munkánk sikeres volt, a BÉT Xtend piacon jegyzett kibocsátók száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt két évben. Az új index elindulása lehetővé teszi, hogy a befektetők naprakész információhoz jussanak a szegmens teljesítményéről, közvetetten pedig a likviditásra is jótékony hatással lehet a részvénymutató. Az új CETOP index-szel pedig azt a célt támogatjuk, hogy referenciaként szolgáljon a közép-európai térség iránt érdeklődő befektetők számára, ezáltal is támogatva őket befektetési döntéseikben” - mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A CETOP index - mind a meglévő, napi számítású, mind az új, valós időben számított index -referenciamutatóként szolgál. A Budapesti Értéktőzsde számára kiemelten fontos, hogy innovatív megoldásokkal és befektetési lehetőségekkel szolgáljon a hazai és regionális befektetők számára, folyamatosan bővítve a befektetési opciókat.

Az XTEND indexről

Az XTEND index a Budapesti Értéktőzsde Xtend multilaterális kereskedési platformján (MTF) regisztrált vállalatok részvényeinek teljesítményét tükrözi. Fő funkciója, hogy a jövőben referenciamutatóként szolgáljon a befektetők számára az Xtend piaci magyar feltörekvő középvállalatokkal kapcsolatban. Az index számítása 2023. augusztus 31-től történik, 1.000 pontos bázisértéktől indulva.

Az XTEND index főbb jellemzői:

• Egyszeri, nap végi számolás.
  • Árindex, tehát az osztalékot nem veszi figyelembe.
  • Negyedéves gyakorisággal felülvizsgálat, amely a közkézhányadot nem veszi figyelembe.
  • Egyenlő súlyozású index – a felülvizsgálat alkalmával bekerülő részvénysorozatok súlya a felülvizsgálatkor meg fog egyezni.
  • A felülvizsgálatoknál csak forgalmi kritérium van, legalább 1 kötés szükséges az azt megelőző negyedévben, hogy a részvény az indexbe kerüljön.
  • Xtend index elérhető a BÉT honlapján: link