A Budapesti Értéktőzsde csatlakozásának célja a vállalati fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelés és az azzal kapcsolatos transzparencia erősítése a magyar tőkepiacon. A BÉT a befektetőkkel, a kibocsátókkal és az állami szervekkel való dialóguson keresztül tervezi erősíteni a befektetések hosszú távú fenntarthatóságát, valamint a környezeti, társadalmi és felelős társaságirányítási normáknak való megfelelést.

A Sustainable Stock Exchanges kezdeményezésben való részvétel önkéntes alapú. A legtöbb tőzsde már közzétett vagy tervez közzétenni kibocsátóknak szóló útmutatót. Ez a dokumentum részletezi azokat a fenntarthatósági intézkedéseket, amelyeket ajánlanak a vállalatoknak, továbbá az ezekről szóló jelentések ajánlott struktúráját is tartalmazza. Több tagtőzsde működtet fenntarthatósági indexeket is.

„Mi a Budapesti Értéktőzsdén hisszük, hogy a fenntarthatóság nem csak szép eszme, hanem gyakorlatban is megvalósuló gazdasági tevékenységgé váló folyamat, amely minden ember számára hasznos és értékteremtő tevékenységet jelent. Örülünk, hogy a magyar értéktőzsdén is már jelen vannak olyan vállalatok, amelyek a fenntarthatóság eszméjét a zászlajukra tűzték, mi több, a tevékenységükben is megjelenik a fenntarthatósági kérdésekre adható válaszok aktív keresése. Tavaly mutattuk be új felelős vállalatirányítási ajánlásainkat, amelyek már 15 éve irányt mutatnak a magyar vállalatoknak, hogy maguk a cégek, azok részvényesei, valamint a társaság működése által érintettek szélesebb körének érdekei egyaránt szem előtt legyenek tartva.” – nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

A BÉT és az SSE együttműködése összhangban van azokkal a célkitűzésekkel, amelyek a fenntarthatóságra épülő benchmarkok és termékek létrehozására, továbbá a zöldkötvény-kibocsátások ösztönzésére irányulnak.

Sustainable Stock Exchanges kezdeményezés
A Sustainable Stock Exchanges kezdeményezés 2009-ben indult. Tevékenységének célja, hogy nemzetközi konferenciák és workshopok szervezésével a vállalatokat és a befektetőket megismertessék a fenntarthatósággal kapcsolatos best practice-ekkel, a fenntarthatósági jelentések fontosságával és ESG (Environmental, Social and Governance) mutatókkal. A legfontosabb témák, amelyek köré az SSE a tevékenységét szervezi, a fenntarthatósággal kapcsolatos tájékoztatás, a klímaváltozás, a green finance, a méltányos munkavégzés és gazdasági növekedés, a nemek közti egyenlőség, illetve a globális együttműködések. A szervezet és az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) tagjai között nagy az átfedés.