A nemzetközi tőkepiacon javarészt pozitív hangulat uralkodott áprilisban. A fontosabb történések közül kiemelkedett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jövő évre vonatkozó előrejelzéseinek frissítése: a szervezet az Egyesült Államok számára az idei évre 1, a jövő évre 1,3 százalékos, az Eurózóna esetében pedig 0,7, 2023-ra 1,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál 2022-re. Említésre érdemes továbbá az amerikai és a kínai inflációs helyzet is, ugyanis mindkét országban a vártnál kisebb mértékben nőtt a fogyasztói árindex áprilisban.

A pozitív nemzetközi történéseket a BUX index is lekövette – az index egyenletes, végül az előző hónaphoz képest több, mint 5 százalékos növekedéssel, 44 822 ponton zárta az áprilist. A legmagasabb értéket a hónap utolsó napjára érte el a mutató.

BET_aprilis_1.png

A legnagyobb, 51 milliárd forint értékben ebben a hónapban is az OTP Bank papírjában zajlott a kereskedés. A bankot a Richter Gedeon és a MOL követte: míg a gyógyszeripari társaság 30,5 milliárd, az olajvállalat 26 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül a BIF és a Duna House különösen kiemelkedett, előbbi 32,3, utóbbi 25,5 százalékos növekedést ért el a forgalmat tekintve márciushoz képest.

BET_aprilis_2.png

Az azonnali részvénypiac összességében mérsékelt hónapot zárt, forgalma 112,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 6,3 milliárd forintot jelent.

BET_aprilis_3.png

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a WOOD & Company zárt az első helyen 64,4 milliárd forinttal. Őket a Concorde 45,6 milliárd, az ERSTE pedig 43,6 milliárd forinttal követte.

BET_aprilis_4.png

Az árupiacon csendesen indult a tavasz, áprilisban viszont újra erőre kapott a szekció: az összforgalom 528,7 millió forintot tett ki, amelynek 51,2 százalékát a fenntartható takarmánybúza, 34,1 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, míg a nagy olajtartalmú napraforgómag 14,7 százalékát adta.