Warsaw_Stock_Exchange_logo_resize.png

 

Varsói Értéktőzsde (WSE or GPW)

LinkedIn

Honlap

A lengyel tőkepiac a Varsói Kereskedelmi Tőzsde 1817-es megalakulásával jött létre. 1989-ben, a lengyelországi kommunista hatalom megdöntését követően, 1991. április 12-én részvénytársasági formában jegyezték be a Varsói Értéktőzsdét.

Megalakulása óta modern tőzsdei értékekkel rendelkezik, amelyet az elektronikus kereskedés és a dematerializált értékpapírok megjelenése is nagyban támogatott, hozzájárulva a Tőzsde folyamatos fejlődéshez.

A Varsói Értéktőzsde az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) és az ENSZ Sustainable Stock Exchanges (SSE) fenntarthatósági kezdeményezésének tagja.

prague_stock_exchange_logo_resize.png

 

Prágai Értéktőzsde (PSE)

LinkedIn

Honlap

A Prágai Értéktőzsde (PSE) a Cseh Köztársaság legidősebb és legnagyobb értékpapírpiaci szolgáltatója.

A Tőzsde és annak leányvállalatai alkotják a PX Csoportot. A Csoport legfontosabb tagja az Értéktőzsdén felül a CSD Prague (Prágai Központi Értékpapír Depozit), amely meghatározó szerepet tölt be a cseh tőkepiacon folytatott, kötvénykereskedelemmel kapcsolatos megállapodások területén.

A Prágai Értéktőzsde az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) és a CEESEG tagja.

bulgarian-stock-exchange-resize.jpg

 

Bolgár Értéktőzsde (BSE)

LinkedIn

Honlap

A Bolgár Értéktőzsde nyilvános vállalatként működik, amely az Állami Értékpapír és Tőzsdefelügyelet engedélyével 1997 októbere óta végez tőzsdei tevékenységet, mint Bulgária egyetlen értéktőzsdéje.

A Bolgár Értéktőzsde elsődleges céljának tekinti  nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítését más régiós, európai és globális értéktőzsdékkel és szervezetekkel.

A Bolgár Értéktőzsde az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) teljes jogú tagja. 

bsse_logo_resize.png

 

Pozsonyi Értéktőzsde (BSSE)

LinkedIn

Honlap

A Pozsonyi Értéktőzsde (BSSE), amelyet 1991 januárjában hoztak létre bankok és biztosítócégek a Szlovák Köztársaság egyedüli szabályozott kötvénypiaci üzemeltetőjeként tevékenykedik.

Jelenlegi formájában 2001 júniusa óta működik a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével.

A Pozsonyi Értéktőzsde részvénytársaságként működik, tagsági alapon, vagyis egyedül az Értéktőzsde tagjai és a Szlovák Nemzeti Bank rendelkezik felhatalmazással az értéktőzsdén történő tranzakciók végrehajtásában.

LJSE_logo_resize.jpg

 

Ljubljanai Értéktőzsde (LBSE)

LinkedIn

Honlap

A szlovén tőzsdei kereskedés régi hagyományra tekint vissza: Ljubljana első értéktőzsdéje 1924-ben jött létre és egészen 1942-ig működött. A Ljubljanai Értéktőzsdét hivatalosan 1989 decemberében alapították meg, a mai napig Szlovénia egyetlen értéktőzsdéjeként működik.

A tőzsde központi tevékenységét a kötvények és egyéb értékpapírok iránt mutatkozó kereslet és kínálat, valamint a papírok rendszerezett, átlátható, likvid és hatékony kereskedéséhez szükséges megfelelő feltételek biztosítása és összehangolása képezi, a törvények és szabályzatok mentén.

Az értéktőzsde célja, hogy a közép-kelet-európai regionális piac részeként a szlovén tőkepiac modern központja legyen.

BÉT-angol-resize.png

 

Budapesti Értéktőzsde (BSE)

LinkedIn

Honlap

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) a hazai pénz- és tőkepiac központi szereplőjeként pénzügyi forrásbevonási lehetőséget nyújt a gazdasági élet szereplőinek, egyúttal a befektetési eszközök széles tárházát biztosítja a befektetők számára. A Tőzsde missziójának tekinti a stabil és független finanszírozásra épülő magyar gazdaság megteremtését és a hazai lakosság és a vállalati szektor pénzügyi kultúrájának folyamatos fejlesztését.

A Budapesti Értéktőzsde az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) és az ENSZ Sustainable Stock Exchanges (SSE) fenntarthatósági kezdeményezésének tagja.