A nagyszabású rendezvényen dr. Matolcsy György mellett Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is előadást tartott.

Az esemény nyitóelőadásában Matolcsy György a jövő növekedési lehetőségeiről beszélt, melyek alapját olyan potenciális sikerágazatok adhatják, mint a gyógyszeripar, az egészségipar, a kreatívipar, az adatfeldolgozás, az informatika vagy a zöld átállás. A jegybank elnöke ismét a jegybanki függetlenség tiszteletben tartására szólított fel és a 2010-es évek sikeres gazdaságpolitikájához való visszatérést sürgette.  Véleménye szerint az egyensúlyi növekedés visszaállítására, versenyképességi reformokra, a termelékenység növelésére és magas hozzáadott értékű beruházásközpontú gazdaságpolitikára van szükség, mivel egy ország makrogazdasági helyzete nem szakadhat el tartósan a termelékenységi, illetve versenyképességi szintjétől. 

"A BÉT nemzetközi összevetésben is kiemelkedően teljesített 2023-ban és a pozitív trendet az idei év elején is megőrizte. A világ a nagy és gyors átmenetek korszakába lépett, ahol egyre erősebb a verseny az energiatermelés, az adattechnológiák és a képzett munkaerő terén. Ahhoz, hogy a magyar tőzsde és a magyar gazdaság a nagy átalakulás nyertese legyen, az árstabilitás megőrzésére, erős technológia-adaptációs képességekre, sikeres energia átmenetre és tudástőke-felhalmozásra van szükség. A pozitív reálkamatok visszatérésével a finanszírozási klímában is új szakasz nyílt, ami a hatékony hitelezés mellett egyre jobban felértékeli a tőkeági forrásszerzés szerepét."

mondta el Virág Barnabás, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A díjátadó gála során összesen 25 kategóriában ismerték el a jelölteket, amelyek között olyan kiemelkedő teljesítmények kaptak elismerést, mint az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége vagy az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója. A díjak odaítélésében a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei szereplők piaci teljesítménye játszotta a fő szerepet, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformjáról a felhasználók online szavazatai döntöttek.

"A 2023-as év kiemelkedően sikeres volt a Budapesti Értéktőzsde számára: a BUX index 38 százalékot emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció elérte a 15 ezer milliárd forintot is, 7 új részvénykibocsátó lépett piacra és a 1560 milliárd forintnyi kötvénybevezetés valósult meg. Mindezeket a sikereket is ünnepeltük meg a legkiválóbb piaci szereplők díjazásával. Hisszük, hogy magyar gazdaság fenntartható versenyképességéhez erős tőkepiacra van szükség, amit csak egymással együttműködve, partnerséggel tudunk elérni"

mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó elismerést, Azév befektetési szolgáltatója díjat az MBH Bank Nyrt. nyerte el. A bank emellett kibocsátóként is eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen Az év jelzáloglevél kibocsátója lett (MBH Jelzálogbank Nyrt.), mindemellett Az év zártkörű alaptőke-emelése díj büszke tulajdonosa is.

Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója címet a tavalyi évhez hasonlóan az OTP Bank Nyrt.  hódította el, ezzel megelőzve a második helyezett Richter Gedeon Nyrt.-t és a bronzérmes MOL Nyrt.-t. Az OTP a Kibocsátói transzparencia díjat, illetve Az év legnagyobb részvénybevezetésének befektetési szolgáltató díját is elnyerte, utóbbit megosztva a Concorde Értékpapír Zrt.-vel.

A Concorde ezen túl Az év elemző műhelye díjjal is gazdagodott, valamint a harmadik helyen végzett Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégei között. Utóbbi díj első helyezettje idén is a WOOD & Company lett, míg a második helyezést az ERSTE Befektetési Zrt. vihette el.

Az elemzői tevékenységet egy új díjjal is jutalmazta a BÉT: a Részvényelemzői különdíjat Vágó Attila, az MBH Alapkezelő vezető elemzője nyerte el.

Az év legnagyobb új részvénybevezetése címet a 2023-ban a Prémium kategóriában megjelent Shopper Park Plus vihette haza. A Hosszú távú árfolyam-emelkedést elérő vállalatnak járó elismerést ezúttal az ALTEO Nyrt. érdemelte ki, Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója Prémium kategóriában díj pedig az OPUS Global Nyrt.-é lett.

A BÉT középvállalati piacához, az Xtendhez kapcsolódóan Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon címmel a Stradamus Zrt. gazdagodott. A BÉT Xtend különdíjat az OXO Technologies Holding Nyrt.-nek ítélte oda a szakmai zsűri, míg Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést a STRT Holding Nyrt. kapta meg.

A társadalmi szerepvállalással kapcsolatos, szintén jelentős presztízzsel bíró díjak is gazdára találtak – a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat a Magyar Telekom Nyrt., a Befektetői tudatosság terjesztéséért járó díjat pedig a Pénzmesterek / ÖPOSZ szerezte meg.

Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége, illetve Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége címet idén egyaránt az Erste Befektetési Zrt. nyerte el. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége elismerést a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélték oda.

A szakmai zsűri helyett Az Év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriában szereplő szervezetekre idén is a közönség szavazhatott, online formában. Ezúttal a Raiffeisen Online Broker kereskedési rendszerére adták le a legtöbb voksot.

Kategória

BÉT Legek 2023 díjazott

Az év befektetési szolgáltatója

MBH Bank Nyrt.

Az év harmadik legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója

MOL Nyrt.

Az év második legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója

Richter Gedeon Nyrt.

Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója

OTP Bank Nyrt.

Az év harmadik legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége

Concorde Értékpapír Zrt.

Az év második legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége

Erste Befektetési Zrt.

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége

WOOD & Company Financial Services a.s.

Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége

Erste Befektetési Zrt.

Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége

Erste Befektetési Zrt.

Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége

Raiffeisen Bank Zrt.

Az év legnagyobb új részvénybevezetése

Shopper Park Plus Nyrt.

Az év legnagyobb részvénybevezetésének befektetési szolgáltató díj

megosztva: Concorde Értékpapír Zrt. / OTP Bank Nyrt.

Az év zártkörű alaptőke-emelése

MBH Bank Nyrt.

Az év banki kötvénykibocsátója

Eximbank Zrt.

Az év jelzáloglevél kibocsátója

MBH Jelzálogbank Nyrt.

Hosszú távú árfolyam-emelkedést elérő vállalat

ALTEO Nyrt.

Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában

OPUS GLOBAL Nyrt.

Kibocsátói transzparencia díj

OTP Bank Nyrt.

Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj

Magyar Telekom Nyrt.

Az év elemző műhelye

Concorde Értékpapír Zrt.

Részvényelemzői különdíj

Vágó Attila

Befektetői tudatosság terjesztéséért díj

Pénzmesterek / ÖPOSZ

Az év hazairészvény-kereskedési platformja

Raiffeisen Online Broker

Az év részvényalap-kezelője

Generali Alapkezelő Zrt.

Az év adatszolgáltatója

Refinitiv Limited

Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon

STRT Holding Nyrt.

BÉT Xtend különdíj

OXO Technologies Holding Nyrt.

Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon

Stradamus Zrt.

Az év legnagyobb részvényaukciójának szervezője

UniCredit Bank Hungary Zrt.

 

A BÉT Legek díjakról és rendezvényről                                                                                             
A Budapesti Értéktőzsde több mint húsz éve, minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.