Milyen szolgáltatásokkal járul hozzá a HIPA ahhoz, hogy egy ilyen jelentős, üzenetértékű beruházás Magyarországon valósuljon meg?

A HIPA egyablakos, teljes körű és ingyenes menedzsment-tanácsadási szolgáltatást nyújt a Magyarország iránt érdeklődő be-fektetők részére, melynek során arra törekszünk, hogy az ügyfél-élmény a lehető legjobb legyen. Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy igyekszünk valamennyi felmerülő kérdésre válaszol-ni, legyen az makrogazdasági, adózási, képzési, munkaerőpiaci vagy hatósági témával kapcsolatos. Ezenfelül az ideális telephely megkeresésével és egy testre szabott támogatási csomag össze-állításával is segítjük az ügyfeleket. A helyszínkiválasztás komplex folyamatához nyújtunk tehát sokrétű szolgáltatásokat, és a kapcsolat a kedvező befektetői döntés után sem szakad meg: köz-vetítünk a cégek és a kormányzat között, összegyűjtjük a vállalati visszajelzéseket, hogy szakpolitikai javaslatok készüljenek az üzleti környezet további javítása érdekében. A beruházási döntéseket jelentősen befolyásoló tényező a megfelelő nagyságú és minőségű beszállítói háttér megléte is, ezért a HIPA beszállítófejlesztéssel is foglalkozik az új befektetők megnyerése és a már a hazánkat választó nagyvállalatok újrabefektetéseinek ösztönzése mellett. Ezen túlmenően az ügynökség ún. M&A-tanácsadási tevékenységet is folytat nagy potenciállal rendelkező, tőkeági finanszírozást igénylő magyar projektek számára.

Hogyan támogatja a HIPA, hogy az egyre erősödő nagy-vállalati jelenlétből a magyar beszállítók is a lehető legnagyobb mértékben profitáljanak?

Az ügynökség egyik alaptevékenysége, hogy folyamatosan frissített adatbázisba rendezze azokat a vállalkozásokat, amelyek megfelelő referenciákkal, tanúsítványokkal és termékportfólióval rendelkeznek ahhoz, hogy beszállítókká váljanak, vagy bővítsék már meglévő együttműködésüket valamely nagybefektetővel. Az erre épülő belföldi és külföldi üzletfejlesztési tevékenységünk keretében a nagyvállalati igényekhez szabott be-szállítói programokat szervezünk, valamint külföldi kiállításokon való megjelenésben támogatjuk az érintett hazai cégeket szak-mai tudásunkkal és a költségek jelentős részének átvállalásával. Ezenkívül nagyvállalati partnereinkkel közös beszállítófejlesztési programokat valósítunk meg, melynek során képzésekkel fejlesztjük a közösen kiválasztott beszállítókat, hogy azok újabb szerződéseket köthessenek.

Hogyan kapcsolódik mindez a hazai gazdaság tőke- és pénzpiaci környezetének az erősítéséhez?

A HIPA fontos és kiemelt feladata az is, hogy az ígéretes, nagy megvalósíthatósági potenciállal rendelkező magyar beruházási projektek számára olyan partnereket találjon, akik a tőkén kívül szakmai tudást, know-how-t és adott esetben piacokat is biztosítanak a hazai cégek számára. Ennek keretében egyrészt rendez-vényeken és online platformunkon promotáljuk azon érett magyar vállalatokat, amelyek felkészültek a külföldi működő tőke bevonására, másrészt immár négy éve HIPA Tőkeakadémia néven többnapos képzést szervezünk nekik. Büszkék vagyunk arra is, hogy ezen edukációs programunkat két éve a BÉT szakmai együttműködésével valósítjuk meg, melynek eredményeként egyre több cég köt sikeres befektetői megállapodást.