Elsőként Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója köszöntötte a megjelent több mint 400 vendéget. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar középvállalatok válaszút elé érkeztek, napjainkban ugyanis egyszerre jelentkeznek a munkaerőhiány, a generációváltás és a digitalizáció kihívásai is. Minden vállalatnak tehát el kell döntenie, hogy szintet lép vagy előbb-utóbb kiesik a versenyből.

Végh Richárd köszöntője után a konferencia nyitóelőadását a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb kibocsátójaként az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor tartotta.

1995-ös tőzsdei bevezetése óta az OTP a magyar tőzsde meghatározó részvénye, és a fejlődésünk azóta is töretlen. A 2002-ben megkezdett regionális terjeszkedésünknek köszönhetően az OTP Csoport fiókjainak és alkalmazottainak mintegy háromnegyede ma már külföldi leánybankhoz tartozik. Az OTP Csoport a folyamatos fejlődés, fejlesztések és innováció mellett legalább ilyen fontosnak tartja a stabil, kiszámítható működést is. Ennek is köszönhető, hogy a pénzügyi válság hullámaival a versenytársainknál jobban sikerült megbirkóznunk. Ma már az OTP nem csak régiós összevetésben nyújt kiemelkedő teljesítményt, hanem egész Európában a második legmagasabban értékelt bankrészvény” – mondta Csányi Sándor beszédében.

A BÉT különböző szolgáltatások segítségével segíti elkötelezetten a vállalatok szintlépését – köztük az ELITE nemzetközi vállalatfejlesztési programmal is. Luca Peyrano, az ELITE Group vezérigazgatója előadásában azt részletezte, hogy a képzésben résztvevő cégek hogyan tudják a lehető legtöbbet kihozni egy nemzetközi programból, miközben lokális szinten működnek. Értékelte továbbá az EU szintjén is a magyar kis- és középvállalatokat, a BÉT és az ELITE együttműködését, valamint a jelenleg résztvevő 12 magyar cégről is említést tett.

 

Az előadók sorát gazdagította Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Berta Adrienn, az MFB Zrt. Üzletirányítási Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Müllner Zsolt, a Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgatója, valamint Martin Steinbach, az EY partnere is. Az előadók értékelték a hazai kkv-k helyzetét, legjelentősebb kihívásaikat, valamint szót ejtettek a magyar tőkepiac helyzetéről. Elemezték a tőkeági finanszírozási lehetőségeket a vállalkozások életfázisának megfelelően, és hangsúlyozták az edukáció fontosságát is.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is a BÉT50 konferencián mutatták be az immár harmadik alkalommal kiadott BÉT50 kiadványt, amely 50 hazai vállalat sikertörténetét tartalmazza. Az újabb 50 céggel együtt már 150 cég tartozik abba az „elit körbe”, amely a növekedés és a fejlődés mellett köteleződött el. Sokan közülük jelen is voltak a konferencián, ahol a személyes találkozáson túl a résztvevők panelbeszélgetések keretében is megismerhették néhányuk történetét.

Ismerje meg az ötven hazai vállalat sikertörténetét!

Dezse Margaret, az EY partnere a Beflex, a Julius K-9 és a Transmoduls vezetőivel beszélgetett a vállalkozások sikertényezőiről, a sikerhez vezető rögös útról, valamint azokról a példaképekről, akik inspirálták őket karrierjeik során.  

A BÉT szolgáltatásairól az előadások után párhuzamosan folyó workshopokon tájékozódhattak bővebben az érdeklődők, ahol szó esett többek között a BÉT Xtend piacról, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapról, illetve a Mentoring Programról is. Az ELITE program megismerésére egy teljes panelbeszélgetést dedikált a BÉT.

A workshopok keretében az érdeklődőknek lehetőségük nyílt bővíteni ismereteiket a befektetői sztori építésével kapcsolatban, vagy megismerni a tőzsdére lépés gyakorlati és jogi szemszögeit is.

 

 Prezentációk
Csányi Sándor
(elnök-vezérigazgató, OTP Bank)

Tőzsdei sikertörténet a regionális expanzió és KKV fókusz tükrében

Balog Ádám 
(vezérigazgató, MKB Bank)

Tőkeprogram: a termelékenység katalizátora

 

Luca Peyrano
(vezérigazgató, ELITE Group - London Stock Exchange)

ELITE - Connecting companies with capital

 

Krisán László 
(vezérigazgató, KAVOSZ Zrt.)

Tőke nélkül lehet élni, csak nem érdemes

 

Berta Adrienn 
(MFB Zrt. Üzletirányítási Igazgatóság ügyvezető igazgatója)

Vállalkozás-finanszírozás fejlesztési banki eszközökkel

 

Müllner Zsolt 
(Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgatója)

Tőzsdére készül a Wallis autós vállalatcsoportja

 

Martin Steinbach 
(partner, IPO Leader Global and EMEIA, EY)

Advantages of capital markets for high-growth and scale-up companies

 

Dezse Margaret 
(partner, EY és BÉT50-es cégvezetők)

BÉT50 panelbeszélgetés

 

Tibor Dávid 
(Masterplast, elnök)

 

A Masterplast sztori

 

Langmáhr Tamás, tulajdonos; Vitkovics Péter, stratégiai tanácsadó
(Megakrán)

Az első cég a BÉT Xtenden 

Tóth József 
(tranzakciós igazgató, Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, Széchenyi Tőkealap-kezelő)

Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA) 

Luca Broglio
(ELITE termék- és üzletfejlesztési menedzsere)

ELITE - Connecting companies with capital 

Papp Róbert
(Goodwill Communications szenior tanácsadója)

Hogy építsünk befektetői sztorit?  

Molnár Gábor
(partner, Horváth és Társai ügyvédi Iroda DLA Piper)
Út a tőzsdére - gyakorlati tanácsok