Hogyan tudja segíteni a KAVOSZ az SZKP-n keresztül a kkv-k fejlődését, fenntarthatóságukat?

A vállalkozásoknak olcsó, gyors, kis fedezetigényű és áttekinthető feltételrendszerű finanszírozás kell. A KAVOSZ Zrt. törekszik rá, hogy eleget tegyen ezen igényeknek, és a szektor fejlődését szolgálja. A kkv-szegmens visszajelzései alapján fejlesztetjük a programot, amely mára egy hat elemből álló finanszírozási palettát kínál.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel használható a likviditási problémák áthidalására, az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások, a Széchenyi Forgóeszközhitel elsősorban árukészletek, alapanyagok beszerzésének a finanszírozására szolgál. A Széchenyi Beruházási Hitel ingatlan építésére, eszközbeszerzés támogatására vehető igénybe. Az uniós forrásokhoz való hozzá-jutást a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitellel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitellel tudjuk segíteni.

2017 szeptembere óta a Széchenyi Kártya Programban igényelhető maximális hitelösszeg a korábbi 50 helyett 100 millió forintra emelkedett. Termékeinket eddig több mint 362 ezer vállalkozó igényelte, s több mint 272 ezer kártyát adtunk át. A kihelyezett hitelösszeg közel 2050 milliárd forint.

Mit lát a KAVOSZ Zrt. legfontosabb feladatának a 2018-as évben?

Folytatnunk kell a vállalkozók valós igényeinek a felderítését, ami vállalkozásaik életgörbéjének a fejlődéséhez járul hozzá. Ennek megfelelően tovább kell bővítenünk a portfóliónkat, tovább-ra is rugalmasan reagálva a felmerülő problémákra.

Hogy látja, mik azok a kulcstényezők, amelyek ahhoz kel-lenek, hogy egy közepes méretű vállalkozás nagyvállalattá fejlődhessen?

Az általunk kínált hitelkonstrukciók kapacitása természetesen véges, de igyekszünk folyamatosan növelni az igénybe vehető keretet és megfelelő megoldást találni a közepes cégek problémáira. Nekik leginkább tőkére van szükségük, nem hitelkonstrukciókra, hogy a nagyvállalati kategóriába léphessenek – ezzel egyidejűleg remélhetőleg a tőzsde talajára.