A kiadvány összeállítása során ismét megvizsgáltuk a gazdaság legkülönfélébb ágazataiban tevékenykedő cégeket, és ügyeltünk arra, hogy minél sokszínűbb vállalkozásokat mutassunk be. Olyan társaságokra esett a választásunk, amelyek az elmúlt években kiemelkedően jól szerepeltek mind árbevétel, mind eredmény szempontjából – igazán különlegessé azonban sokszor a számok mögött álló történet, vízió vagy az alapító maga teszi a sikersztorit.

A magyar gazdaság sikerében a Magyarországon jelen lévő, ki-váló hatékonyságú működést megvalósító multinacionális cégeknek elvitathatatlan szerepe van, ugyanakkor egyre inkább helyet kérnek maguknak a hazai tulajdonban lévő, dinamikusan fejlődő nagyvállalatok is. A gazdaságpolitikai célként meghatározott versenyképességi fordulat megvalósításához pedig több magyar nagyvállalatra lenne szükség, ezek számát növelni kell, s ezzel párhuzamosan el kell érni, hogy a kis és közepes társaságok hatékonysága érdemben javuljon. A BÉT mindkét esetben kulcsfontosságú szerepkört tud betölteni, ami az eddigiekhez képest is erősíti a tőzsde gazdaságfejlesztési szerepét.

A hazai tulajdonosi hátterű nagyvállalatok itthoni döntéshozatali központtal működnek, nálunk tartják az innovációs és kutatás-fejlesztési központjaikat, magas hozzáadott értékű és jól jövedelmező munkahelyeket teremtenek. Kellő elszántsággal és a tőkepiaci jelenlét segítségével regionális akvizíciókat megvalósító „nemzeti bajnokokká” nőhetik ki magukat, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy a parketten jegyzett blue chip céggé váljanak.

A BÉT 2016–20-as tőkepiaci fejlesztési stratégiájának a része-ként aktív szolgáltatásfejlesztési és edukációs programmal törekszünk arra, hogy a hazai középvállalkozások valós alternatívaként láthassák a tőzsdei finanszírozás lehetőségeit. A nekik szóló programjaink mára egy átfogó és széles körű fejlődési lehetőséget biztosító értékajánlattá álltak össze, amely biztosítja egy társaság szintlépéséhez szükséges tudásanyag meg-szerzését a fejlesztések finanszírozása mellett. A cél, hogy a középvállalatok professzionális és transzparens működésű, nemzetközi szinten is versenyképes nagyvállalatokká alakul-hassanak a BÉT támogatásával – ebben nyújt segítséget az ezen vállalkozásoknak szánt programcsomagunk: a Londoni Tőzsdecsoporttal közös ELITE Program, a Mentoring Program, a Nomadok köre, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap és a BÉT Xtend piac is.

Élvezettel hallgattuk a cégvezetőket, akik a sikereikről, az odáig vezető útról vagy akár a nehézségeikről számoltak be nekünk beszélgetéseink során. Hiszünk abban, hogy egy-re több olyan vállalat működik és működhet Magyarországon, amely a megfelelő támogatással nemzetközileg is versenyképes, meghatározó társasággá nőheti ki magát.

Köszönjük együttműködő partnereinknek, az EY-nak és a Figyelőnek a kiadvány elkészítésében nyújtott segítséget, valamint minden cégvezetőnek és szakmai szervezetnek, hogy elfogadták felkérésünket a kötetben történő megjelenésre. Olvasóinknak pedig kívánjuk, hogy merítsenek inspirációt a BÉT50 idei történeteiből!