Az elmúlt közel harminc évben rengeteg sikeres, magánkézben lévő magyar vállalkozással dolgoztunk együtt. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően végezte az EY a kiadványban szereplő cégek felkutatását és kiválasztását. Számtalan tranzakció, tőkebevonás, befektetés során nyújtott tanács után mi tudjuk a legjobban, hogy egy szervezet teljesítményét nem lehet pusztán a számok ismeretében meg-ítélni. A kötetben olvasható történetek ezért minden esetben a tulajdonossal vagy a menedzsmenttel zajlott interjú alapján készültek. Örülök, hogy úgy döntöttek, megosztják a tapasztalataikat, és kollégáim nevében is köszönöm az inspiráló beszélgetéseket.

Mind az eredményt, mind az árbevételt tekintve kiemelkedő társaságokról van szó. Történetükből kiderül, hogy a sikereikhez kivétel nélkül kalandos utat kellett bejárniuk. Túl vannak kritikus időszakokon, többször is szembenéztek kockázatokkal, és folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk a versenytársaik. Mégis lenyűgöző eredményeket értek el, hiszen keményen dolgoztak és készek voltak áldozatokat hozni. Úttörők a maguk területén, s felkészültek az előttünk álló kihívásokra.

Kutatások szerint ugyanis hét éven belül globálisan az Y generáció teszi ki a foglalkoztatottak 75 százalékát, az iskolakezdők 65 százaléka pedig olyan munkát végez majd, amely ma még nem is létezik. A mesterséges intelligencia, az automatizáció és a robotika megváltoztatja a munka világát. A BÉT50 cégei felkészültek a változó világra. Sikereik mögött egyedi okok húzódnak meg. Van, ahol egy újító ötlet, máshol egyedi üzleti modell vagy saját fejlesztésű termék hozta az áttörést. A szenvedély azonban közös bennük. Ezért biztos vagyok benne, hogy a jövőben tovább írják el-ismerésre méltó történetüket. A kiadványt olvasva erről ön is meggyőződhet.

Olyan kis- és közepes vállalkozások következnek, amelyek reprezentálják a magyar gazdaság sokszínűségét. Immáron második alkalommal kutattuk fel őket a BÉT és a Figyelő munkatársaival közösen. Ez is bizonyítja, milyen sok kiemelkedő vállalat van hazánkban, amelyek egytől egyig fontos szerepet játszanak a nemzetgazdaságban.

Gratulálok valamennyiüknek! Általuk, ezzel a kiadvánnyal tisztelgünk azon magyar üzletemberek előtt is, akik élik és éltetik a vállalkozói szellemet.