Világszinten is egyedülálló a CYEB Csoport (Cut Your Energy Bill, azaz csökkentsd az energiaszámlád) üzleti modellje: bár más európai országokban és az Egyesült Államokban szintén vannak a szentendrei székhelyű vállalatéhoz hasonló profilú cégek, olyanról nem tud Szebeni Márton ügyvezető igazgató, hogy energiahatékonysági megoldásokat kínáló társaságból nőtt volna ki egy energiakereskedelmi ág. Ennek egyik oka, hogy egy multinacionális kereskedőcégtől, amelynek akár atomerőművei is vannak, kevésbé hangzik hitelesen, ha azt mondja: csökkenteni szeretné ügyfelei energiafelhasználását.

A villamosmérnök végzettségű Szebeni Márton egy nagy váltással, eredményes IT-s pályafutását követően tért át az energetikai területre. A CYEB Csoport története a gazdasági világválság előtt, 2006 körül kezdődött, és az energiapiac szerencsétlenül elsült liberalizációja adta az ötletet. Sokan azt várták, hogy a nyitásnak köszönhetően csökken majd az energia ára – azonban ez nem így lett, sőt, pár év alatt szinte a duplájára nőtt. Így a vállalatoknál is egyre nagyobb költségelemként jelent meg az ezzel kapcsolatos kiadás. Ha pedig valaminek felmegy az ára, akkor előbb-utóbb tenni kezdenek ellene – ez adta az ötletet, hogy energiahatékonyság- növelő megoldásokkal kezdjenek el foglalkozni.

Az ügyfélkör a kezdetektől stabilan bővült, így néhány év után egyre jobb rálátásuk lett a különböző szektorokban tevékenykedő társaságok igényeire. Élelmiszeripari cég, autóalkatrészbeszállító, vegyipari vállalat – bármilyen profilú vállalkozás szóba jöhet Szebeni Márton szerint, csak termeljen valamit és elég nagy legyen. Az értékesítők nem mehetnek ki olyan céghez, amelyiknek nincs legalább ezer négyzetméteres csarnoka. Egy ipari termelővállalatnál a világításra, a transzformátorok, a motorok működtetésére megy el a legtöbb energia. Ezek a legfőbb felhasználási gócpontok, itt lehet akár öt-tíz-húsz százalékot is megtakarítani, miközben nő a hatékonyság.

Működésüket a villamosenergia-vonallal kezdték, majd ezzel párhuzamosan a gépészeti oldal is megerősödött, így olyan új területek épültek be a szolgáltatásokba, mint a hulladékhő- vagy a füstgázenergia-hasznosítás. A tartós elköteleződés hívei – szinte évtizedes kapcsolataik vannak ügyfelekkel, majdnem az öszszes 2011-ben szerződött társaságnak most is szolgáltatnak. A sikert azonban nem adják könnyen: ahol üzemeltetést is vállalnak, üzemzavar esetén két órán belül meg kell kezdeni az elhárítást és nyolc órán belül ki kell javítani a hibát, különben óránként 4000 eurós kötbért kell fizetniük. Az alapos mérnöki és projektmenedzseri előkészítésnek, valamint a körültekintő üzemvitelnek köszönhetően azonban még soha nem került sor kötbérfizetésre.

2010-ben, amikor mások a válság alá gyűrten próbálták rendezni a soraikat, a CYEB Csoport új szintre lépett: ekkor döntöttek úgy, hogy beszállnak az energiakereskedelembe. A döntést gyors megvalósítás követte: 2011. január elsején már el is indult a villamosenergia-kereskedelem, sőt, az év nyarától földgázt is szállítanak. Nem kispályás feladat volt ennek előkészítése és lebonyolítása: a logisztika, a számlázórendszer, a pénzügyi folyamatok kialakítása, bankokkal való elfogadtatása mind-mind a maximumot várta el a dolgozóktól. A cégkultúra pedig biztos alapot ad ahhoz, hogy mindenki a legtöbbet hozza ki magából: a csapat tagjai együttműködők, a munkatársak pontosan tudják, mi a feladatuk, valamint azt, hogy bármikor kérdezhetnek és választ is kapnak. Arra is büszke az ügyvezető igazgató, hogy a mintegy ötvenfős magyarországi vállalatnál szinte zéró a fluktuáció, nincs lemorzsolódás. Mint mondta, mindenkinek van egy „homokozója”, ami az övé, de cserébe elvárás, hogy ott rendben menjenek a dolgok. Aki a CYEB Csoportnál szeretne tevékenykedni, annak három alapvető kritériumnak kell megfelelnie: legyen értelmes és jó szándékú, valamint akarjon dolgozni. Ha bármelyik nincs meg a háromból, nem kerülhet a céghez a jelölt – akik viszont ezeknek megfelelnek, tudnak alkotni és teljesítményt kihozni magukból – vallja Szebeni Márton.

A csoport az évek során nemzetközivé nőtte ki magát: Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Németországban is bevezették a „magyar modellt”: először energetikai projektekkel, majd energiakereskedelmi szolgáltatással léptek piacra. Mára hetvenöt alkalmazottat foglalkoztatnak európai szinten, és folyamatosan figyelik a további terjeszkedési lehetőségeket. Ezt segíti a kedvező gazdasági helyzet: most pénzbőség van a világban, olcsón lehet tőkéhez jutni, így a társaságok keresik azokat a projekteket, amelyek gyorsan megtérülnek, és pár év után elkezdik termelni a nyereséget. A kezdetektől folyamatosan nőtt és tavaly már negyvenmilliárd forint volt a CYEB Csoport árbevétele – ezt a tempót tervezik tartani az idén is.

cyeb-infograf

A magyar energiakereskedelmi piacra áttérve futballhasonlattal élt az ügyvezető igazgató. A hazai kereskedői kör több ligából áll: az NB I.-ben vannak a nagyok százmilliárd forint feletti árbevétellel, a CYEB Csoport az „elég üres” NB II.-ben játszik, ahol a 10–100 milliárdos forgalom a jellemző, ez alatt pedig az NB III-as cégek működnek. A csoportnak világos célja van a következő időszakra: szeretnének felkerülni az NB I-es ligába Magyarországon, míg a környező piacokon az NB II.-be. Ha ez sikerül a profitábilis növekedés fenntartása mellett, az egy nagyon komoly szintet jelent Szebeni Márton szerint.

A CYEB Csoport nagyon is mérhető módon járul hozzá a fenntartható gazdasági bővüléshez: energetikai projektjeivel egy 30- 40 megawattos kiserőmű kapacitásának megfelelő energiát spórol meg évente az országban működő cégeknek. Azt szeretnék elérni, hogy egységnyi GDP-értéket minél kevesebb energiából lehessen előállítani.

Az iparág előtt álló legnagyobb kihívásnak most a hatékony energiatárolás megoldását tartják, a CYEB Csoportnál is folyamatosan tesztelik ezt a területet.

Szebeni Márton szerint még korántsem telített a piac. Magyarországon és a régió többi részén is nagyon komoly további kereslet mutatkozik az energiahatékonyság növelésére, és a vállalat készen áll az igények versenyképes kielégítésére.

cyeb.PNG