ABESSE_NémethZoltán-VécsiLászló-TóthNorbert_78B1001.jpg

Németh Zoltán vezérigazgató, Vécsi László értékesítési igazgató, dr. Tóth Norbert műszaki igazgató

Bár az Abesse a 2003-as alapítás idején még klasszikus garázscég volt, a társaság rögtön nagy ambíciókkal vetette meg a lábát az üzleti világban. Már az indulásnál is kifejezetten a nagyvállalati ügyfeleknek segítettek abban, hogy ráléphessenek a digitalizáció útjára. Az alapító Rónai Balázs egy sor senior kollégával vette körbe magát, így a megbízásaikat roppant magas minőségben végezték el, az ügyfelek folyamatosan egymásnak ajánlgatták az Abesse-t.

A vállalat növekedésével megjelentek a klasszikus cégszervezési nehézségek is. Hogyan fejleszd úgy a szervezettséget, a belső folyamataidat, hogy közben megmaradjon a családias, autonóm, fiatalos cégkultúra és a profi, szakmai igényesség. Elkezdődött a középvezetői réteg kialakítása, majd egy HR vezető is érkezett, aki segítette ezt a szervezeti fejlődést. Németh Zoltán vezérigazgató-helyettesként akkor csatlakozott a vállalathoz, amikor az Abesse ehhez a fejlődési fordulóponthoz ért. A nagy múltú szakember a KFKI elődcégénél szerzett az Abesséhez hasonló cégméretben és növekedési kihívásokban tapasztalatokat, a T-Systems-nél vezérigazgató-helyettesként pedig a nagyvállalatok üzleti és szervezet fejlesztési kihívásaiban edződött.

Rónai Balázs, az Abesse alapítója 2017-ben elhunyt egy betegség miatt. Ez a szomorú esemény egyben egy nagy döntési helyzet elé állította az akkori menedzsmentet. Végül hét menedzsment tag vásárolta meg az Abesse 100%-os tulajdonrészét úgy, hogy ebből Németh Zoltánnal együtt Vécsi László értékesítési igazgató és dr. Tóth Norbert szakmai igazgató vásárolta meg az Abesse 75 százalékos tulajdonrészét. Ez az üzleti elkötelezettség egy nagyon erős emberi és szakmai bizalommal is párosult, ami elengedhetetlen volt a megkezdett változások továbbvitelében.

Sok új, tehetséges fiatal érkezett a vállalathoz akkoriban, akik mai is a szakmai hátország gerincét képezik. Ez a gyors növekedés, az új munkatársak beintegrálása, a szakmai módszeresség következetes átadása bizony komoly nehézségeket okozott. Szükség volt a szervezeti struktúra átalakítására és a szakmai középvezetői réteg tovább fejlesztésére. „Egy olyan céget építünk, ahol igyekszünk lazák, rugalmasak lenni, de a nagyvállalatoknak végzett szolgáltatás megköveteli a profizmust, a módszeres, időre történő minőségi munkát.

Ezt a kettősséget kellett megteremteni a szervezeti keretekkel, a folyamataink megszervezésével. Ez sokkal inkább egy mind-set fejlesztési kérdés, mint egy mérnöki módon levezényelhető folyamat.” – fogalmazott dr. Tóth Norbert, műszaki igazgató.

Bár a struktúra-áltás közben voltak nehézségek, végül a vállalat megerősödve jött ki a reform éveiből. Hisz meg tudták tartani az emberközpontúságukat úgy, hogy közben gördülékenyen működő középvállalattá alakultak, ahol komoly karrierlehetőséget tudtak nyújtani a hozzájuk csatlakozó dolgozóknak.

Abesse info-01.jpg

”Olyan iparágban dolgozunk, ahol különösen igaz, hogy az üzleti siker kulcs, a stabil, motivált szakember gárda. Ha üzletileg fejlődni szeretnénk, úgy kell tudunk létszámban is növekedni, hogy megmaradjon a szakmailag stabil, lojális keménymag, aki garantálja a cégkultúra organikus tovább örökítését. A szervezeti stabilitást célzó átalakítások a munkatársak számára is kedvezőbb, jobban élhető cég képét mutatták, így szerencsére jelentősen csökkent a fluktuáció is. Nagy értéknek tartjuk, hogy egyre több szakember nálunk képzeli hosszabb távon a jövőjét. Így tudunk emberarcú, jó szakmai közösséget fenntartani és így várható el a kompromisszum nélküli profi minőség.” – szögezi le Németh Zoltán.

Ma már a legtöbb munkájuk céges alkalmazások fejlesztéséből és az üzleti folyamatok automatizálásából áll. Az informatikai fejlesztéseik sok helyen a mindennapi irodai munkát teszik egyszerűbbé. Emellett például az egyik országos televízió csatornának reklámspot tervező és elszámoló rendszert is készítettek. De sok más nagy cég mellett a partnereik közt tudják a Wizz Air-t is. A légitársaságnál a szakembereik az online jegyértékesítést és az ügyfélkiszolgálást támogatják.

Az Abesse vonzerejét csak növelte az utóbbi években, hogy a minőség terén úgyis maximalisták maradtak, hogy közben a piac felhígult körülöttük. Eleve nem vállalnak olyan munkát, ahol nem tudnak 100 százalékot nyújtani. Mivel a megbízóik közt lévő nagyvállalatok elvárják, hogy gyorsan dolgozzanak, ezért kialakítottak egy olyan keretrendszert, amelynek hála kifejezetten hamar elő tudnak állni egy prototípussal. Az Abesse-nél 4-5 hónap alatt elkészítenek olyan összetett kritikus rendszereket, amelyeket a legtöbb cég évekig fejlesztene. Néha nyertek kisebb pályázatokat, de a céget eddig főleg a profitból finanszírozták. „Bár eddig nem volt rá szükség nem zárkózunk el a külső finanszírozástól” – mondja Németh Zoltán, az Abesse jelenlegi vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány egyszerre volt áldás és átok. Mivel az alkalmazottak otthon dolgoztak, a szokottnál is nagyobb figyelmet kellett fordítani a csapatépítésre. Hogy a közösség egyben maradjon például online programokat szerveztek.

„A pandémia első időszakában mi is nehéz helyzetbe kerültünk, jó pár megbízónknál leállt az üzlet, megálltak a projektjeink. Szinte minden szektorban a legnagyobb hazai vállalatoknál dolgozunk, így szerencsére gyorsan újra indult a munka. Sokan ugyanis a digitalizációs fejlesztéseiket éppen a pandémia miatt gyorsították fel, de voltak, akik hosszabb távon fontos beruházásokat indítottak, átsúlyozva a prioritásaikat. Egy New York-i biotech startup cég is megtalált minket munkával, aki aktív szereplője volt akkoriban a COVID elleni harcnak." – foglalta össze a COVID üzleti hatásait Vécsi László.

Bár az Abesse életében több külföldi megbízás is volt már, Németh Zoltán elmondása szerint ezen a fronton van tér a fejlődésre. Most épp a rövidtávú céljaik között szerepel egy projekt és portfolió menedzselő és tervező eszköznek a felfuttatása, amelyet külföldön is sikeressé akarnak tenni. Jelenleg a vezérigazgató úgy látja, hogy öt év múlva a cég akár meg is duplázhatja a méretét, az alkalmazottak száma pedig másfélszeresére, vagyis 150 főre is nőhet.

Abesse.jpg