Wagner_Solar_SBT_4842_48.jpg

Tulajdonosok: Beleznai Csanád ügyvezető, Beleznai Nándor alapító, Beleznai Orsolya marketing igazgató

Beleznai Nándort, a Wagner Solar Hungária Kft. alapítóját már 20 éve megfogták a napelemes és napkollektoros rendszerekben rejlő lehetőségek, és jó érzékkel tapintott rá egy akkor feljövőben lévő globális trendre is. Műszaki emberként élvezte, hogy egy olyan rendszerrel dolgozhat, ami nagyon kevés energiabefektetéssel rengeteg felhasználható energiát tud termelni és még fenntartható is. Annyira komolyan gondolta, hogy még németül is megtanult, hogy üzembe tudja helyezni a Németországból és Ausztriából importált rendszereket – és ez a tudás akkoriban németül volt elérhető, közvetlenül a beszállítóktól.

Kellett egy kis szerencsés véletlen is az induláshoz, mert a 2000-es évek elején még ritka látvány volt a napelem a háztetőkön. Az apropót az adta, hogy az alapító feleségének, Enikőnek egy németországi rokona éppen ilyet telepített a házára. Beleznai Nándor pedig, aki akkoriban egy gyár műszaki igazgatójaként dolgozott, már egy ideje gondolkodott a váltáson, és kapott is az alkalmon – közvetlenül a német beszállítóval vette fel a kapcsolatot, a jó nevű, 1978 óta működő Wagner&Co Solartechnic-kel, amelyről kiderült, hogy éppen magyar üzleti partnert keres. A hitelesség közvetítése miatt megbeszélte velük, hogy a magyar cégben is használhassák a nevüket, így alapította meg feleségével a Wagner Solar Hungáriát 2002 májusában.

Az első iroda és bemutatóterem a családi ház szuterénjében kapott helyet. Fontos volt prezentálni a napelemeket, napkollektorokat a vevőknek, hiszen akkoriban még sokan nem láttak ilyet közelről, el kellett magyarázni az alapoktól a rendszer működését. Az első napkollektoros, azaz hőenergiát biztosító, máig működő rendszert a családi házukba építették be, tesztjelleggel, hogy személyes tapasztalataikat is át tudják adni az érdeklődőknek. Azóta több mint négyezer rendszert telepítettek országszerte, amelyek 90 százaléka most is használatban van, szolgáltatja az energiát.

Jó okot adott az optimizmusra, hogy már az első évben pozitív szaldót sikerült hoznia a cégnek, a növekedés pedig azóta is nyílegyenes, egyedül 2010-ben volt megbicsaklás egy korábban, székhelyépítésre felvett svájci frank alapú hitel visszafizetése miatt. A növekedéssel párhuzamosan folyamatosan szélesedett a portfóliójuk is, a napkollektor és napelem mellett hőszivattyút, és egy alternatív fűtőanyagot, pelletet is kínáltak az ügyfeleknek.

Az iparági trendek folyamatosan változtak – a napkollektorok iránt a 2010-es évek elejére visszaesett az érdeklődés, megszűnt a támogatása is, és ezeket ma már szinte nem is kérik a vevők. 2012-ben nagyot fordult a piac, fejlődésnek indult a Wagner Solar napelemes üzletága, és gyorsan felfutott, köszönhetően a gyártási költségek jelentős csökkenésének és az állami támogatásnak is. A globális energiaár-robbanás és az orosz-ukrán háború miatti bizonytalanság pedig tovább fűtötte a keresletet.

Wagner Solar funfact.jpg

Bár a megalakulást követően gyorsan, három-négy éven belül az iparág meghatározó cégei közé került a Wagner Solar, Beleznai Nándor szerint soha nem törekedtek piacvezető státuszra. Szerinte ennél fontosabb a stabilitás és a biztonság, hogy az ügyfelek bármikor fordulhatnak hozzájuk, és jó kapcsolatuk van más magyar napelemes cégekkel is, akikkel a kezdetektől is inkább erősítették, kiegészítették egymást, mint versenyeztek.

Az alapító két gyermeke, Orsolya és Csanád is a most már közel 90 főt foglalkoztató vállalkozásban dolgozik, és mindketten teljesen saját elhatározásukból szálltak be a családi bizniszbe. Orsolya a marketing-kommunikációért felel, de mindenesként is lehet rá számítani, ha kell. Komplett vállalatirányítási rendszert is bevezet a cégnél, míg a közgazdász végzettségű Csanád kiskereskedelmi értékesítés fejlesztésével kezdte, majd 2019 óta ügyvezetőként irányítja a vállalkozást. Bár a generációváltás irigylésre méltóan zökkenőmentes volt a Wagner Solarnál, azért napi tíz-tizenkét óra munka még így is benne van az alapító részéről, aki szabadságra is laptoppal megy még. „Nem tudom még elengedni, de dolgozom rajta” – vallotta be.

A koronavírus járványból a stabil alapoknak és több tényező szerencsés együttállasának is köszönhetően, sok céggel ellentétben nem jöttek ki negatívan. Segítette a kritikus hetek-hónapok átvészelését, hogy a szerződéseik teljesítésének átfutása kettő-négy hónapig tart, így a leállás alatt is volt munkájuk. A másik, hogy a nagykereskedelmi üzletág igényeinek köszönhetően komoly raktárkészletet halmoztak fel, így szükség esetén innen – a nagyobb árréssel dolgozó – kiskereskedelmi részt is el tudták látni, nem volt fennakadás. Most is jól jön a szisztematikusan felépített raktárkészlet, mert azt tapasztalják, hogy a kínai lezárások miatt továbbra is nagy késések vannak. Előfordul, hogy fél évet is várni kell egy termékre, most épp az inverterekből van a legnagyobb hiány.

Nándor szerint mindig arra törekedtek, hogy közvetlenül a gyártóktól vásároljanak – napelemet napelemgyártótól, invertert invertergyártótól vesznek, nagy mennyiségben, a legjobb árakon. Így első kézből jutnak hozzá minden szükséges információhoz a telepítésről, üzemeltetésről. Jól mutatja a jövőbeli növekedési potenciált, hogy bár még meg sem épült az új székházuk egy ezer négyzetméteres irodával, de már a kapcsolódó, csaknem kétezer négyzetméteresre tervezett raktár bővítésén gondolkoznak. A kereslet növekedése és a beszerzési nehézségek miatt igyekeznek minél több árut maguknál tudni, ami a vevők folyamatos ellátásához kell.

A tavalyi több mint hétmilliárd forintos rekord árbevétel többsége viszonteladásból, azaz nagykereskedelemből származik, kisebbik hányadát a pár éve még nagyobb arányt képviselő kiskereskedelem adja. A kiskereskedelemi árbevétel – köszönhetően részben az állami napelemprogramoknak – nagyot ugrott tavaly, dupláztak az előző évihez képest, de a nagykereskedelem is tartotta vele a lépést.

Kevesen mondhatják el itthon ebben a szektorban, hogy húsz éve megbízható minőséget nyújtva és folyamatosan növekedve a piacon vannak – a Wagner Solarnál az a terv, hogy húsz év múlva is ugyanígy megtalálják őket az ügyfelek, ha tanácsra van szükségük.

Wagner Solar.jpg