Az Erste Jelzálogbank 20 milliárd forint össznévértékű jelzálogleveleinek sikeres bevezetése alkalmából a mai tőzsdei kereskedést Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója és Kármán András, az Erste Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatója indította el a BÉT-en. A mostani sikeres jelzáloglevél értékesítés annak a 200 milliárd forint keretösszegű programnak része, amit az Erste Jelzálogbank több sorozatban, azon belül több részletben tervez megvalósítani a következő 12 hónap során. A tervek szerint a jelzáloglevél kibocsátások a jövőben is tőzsdei aukciók formájában folynak majd, melyeket alapvetően hazai intézményi befektetőknek (biztosítók, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak) és bankoknak tervez értékesíteni az Erste, ami emellett számít a privátbanki vagyonkezelőkre is.

erste_csengetes_betVégh Richárd (vezérigazgató, BÉT), Jelasity Radován (elnök-vezérigazgató, Erste Bank Hungary) és Kármán András (vezérigazgató, Erste Jelzálogbank Zrt.)

Az Erste Jelzálogbank Zrt. 2016. június 30-án elsőként kapta meg az újonnan alakult jelzálogbankok közül a működéshez szükséges engedélyeket a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), azt követően, hogy a jegybank kötelező jelzáloglevél-finanszírozást írt elő a bankoknak a jelzáloghiteleik mögé. Az új szabályozás életbelépését követően az Erste Bank Hungary elsőként alapította meg saját jelzálogbankját azzal a céllal, hogy a jelzáloglevél finanszírozási piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Az Erste jelzálogbankja az Erste Bank Hungary-n kívül más bankok részére is készül refinanszírozási szolgáltatást nyújtani, így már több hitelintézettel is folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

A BÉT stratégiájának részeként fontosnak tartjuk a vállalati hitelpapír piac erősítését, melyhez hozzájárult a mostani jelzáloglevelek bevezetése is a hazai parkettre. A BÉT a jövőben is támogatja a jelzálogbanki termékfejlesztést és bízunk benne, hogy ez a kibocsátás további szereplőket vonz majd a hazai parkettre. - mondta Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója.

Az Erste jelzálogbankján kívül még az FHB Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az UniCredit Jelzálogbank Zrt. jelzáloglevelei forognak a Budapesti Értéktőzsdén, összesen 453 milliárd forint értékben.