Magyarország Kormányának és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Kína felé irányuló gazdasági lépéseivel összhangban együttműködési megállapodást kötött a BÉT és a Bank of China. A most aláírt megállapodás illeszkedik Magyarország Kínával történő szorosabb gazdasági és tőkepiaci együttműködése, a kínai „Egy övezet, egy út“ kezdeményezéshez.

A BÉT új stratégiájának fontos része a befektetői kör szélesítése és földrajzilag diverzifikálttá tétele, valamint új befektetők felkutatása annak érdekében, hogy segítse a tőzsdei kibocsátó vállalatokat. A BÉT célja, hogy a kínai befektetők is megismerjék a magyar vállalatokban rejlő lehetőségeket, és fokozatosan növeljék befektetői aktivitásukat. Mindemellett a magyar tőzsde lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a Magyarországon és a közép-kelet európai régióban aktív kínai vállalatok a magyar tőkepiacot válasszák forrásbevonás céljából.

Az együttműködés hatékonyan elősegítheti jüan alapú kereskedhető termékek megjelenését a BÉT-en, melynek köszönhetően a Tőzsde termékpalettája kínai vonatkozású tőkepiaci termékekkel bővülhet. Továbbá hozzájárulhat a kínai befektetői aktivitás erősödéséhez, és a magyar vállalatok ismertségének a növeléséhez ezen befektetői körben. A BÉT szándéka, hogy a megállapodásnak megfelelően elősegítse az RQFII. program (RMB Qualified Foreign Institutional Investor) működését a hazai befektetők körében, és az intézményi befektetők által történő magyarországi kvóta kihasználásában. Magyarország a régióban egyedüliként rendelkezik a kvótával, amely hozzáférést biztosít a kínai on-shore piacokhoz.