A Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiaca 255,7 milliárd forint értékű forgalommal zárta a tavasz utolsó hónapját, ami az előző havi értékhez képest közel 39 milliárd forintnyi növekedést jelent. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva pedig 78,7 milliárd forinttal (44,4 százalékkal) nagyobb forgalomról beszélhetünk.

A napi átlagos forgalom 3,5 százalékkal, 11,6 milliárd forintra csökkent az áprilisban mért 12 milliárd forinthoz képest, de még így is jelentősen, 2,5 milliárd forinttal haladta meg a májusi forgalom a 2016-os átlagot.

Havi részvénypiaci forgalom
havi-forgalom-majus-bet-01.jpg

Mindeközben május 22-én a BUX 34 975,81 ponttal történelmi csúcson is járt, és azóta is tartósan 34 ezer pont felett tudott maradni, a hónapot végül 34 551 ponton zárta.

Index értékek relatív változása

havi-forgalom-majus-bet-02.jpg

A vezető részvények közül bár az előző hónaphoz képest jelentősen csökkent a MOL forgalma, a hónap során az elmúlt közel 6 év legmagasabb, 22 950 Ft-os záró értékét sikerült elérnie. A vállalat részvényeit továbbra is emelkedő árfolyam jellemzi, a hónap utolsó kereskedési napján a papír 22 315 Ft-os értéken zárt.

A Richter árfolyamában összességében nem történt jelentős változás. Az áprilisban elért történelmi csúcsot bár nem sikerült május folyamán meghaladni, de így is egy mérsékelt 0,7 százalékos emelkedés következett be, végül 7014 Ft-on zárva a hónapot.

Az OTP forgalma erőteljes növekedést mutatott, a több mint 23 milliárd forintos fogalomnövekedésben a májusi osztalékfizetés is közrejátszott. A Bank papírjai 8555 Ft-os árfolyamon zárták a májusi kereskedést, ami 5,8 százalékos emelkedésnek felel meg.

A Magyar Telekom május közepétől jelentős mértékű saját részvény vásárlásába kezdett. Ennek köszönhetően ugyan nőtt a papír forgalma a hazai piacon, de az árfolyama esett a hónap során. Végül 457 Ft-on, 5 százalékos csökkenés mellett vett búcsút a májusi hónaptól.

Blue chip részvény forgalom és árfolyamváltozás
havi-forgalom-majus-bet-03.jpg

A részvénypiac duplikált forgalma 511,5 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élén ezúttal 152,7 milliárd forintos forgalommal a Concorde Értékpapír Zrt. végzett.

Második helyen a Wood & Company Financial Services a.s áll 116,7 milliárd forintos forgalommal, a harmadik helyen pedig az Erste Befektetési Zrt. 76,2 milliárd forinttal.

Szekciótagok részvényforgalma
havi-forgalom-majus-bet-04.jpg