Kereskedésindító csengetés keretében üdvözölte a Budapesti Értéktőzsde az ASTRASUN Solar Nyrt. részvényeinek megjelenését középvállalatokra specializált piacán, a BÉT Xtenden. A tradicionális ceremónián többek között Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, és dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A bevezetés keretében a megújulóenergia-szektorban tevékenykedő társaság 23 624 120 darab, egyenként 100 forint névértékű, 2 362 412 000 forint össznévértékű törzsrészvénye jelent meg a BÉT Xtend platformján. Az előkészítési munkálatokban kijelölt tanácsadóként a BDO Magyarország Zrt., jogi tanácsadóként az AegisLegal működött közre.

A jogelődje révén közel negyed évszázados múltra visszatekintő vállalat eleinte élelmiszerkereskedelemre specializálódott, majd 2014-ben tevékenységi területet váltottak, amelyet az ASTRASUN Solar név felvétele is fémjelzett. Innentől fogva a társaság a megújuló energiát helyezte a fókuszba – kezdetben ez elsősorban a napelemes rendszerek tervezését, kivitelezését, karbantartását, fejlesztését és az ezekhez kapcsolódó beruházásokat jelentette. Az évek során a szolár-hidrogén rendszerekkel szélesedett a portfólió, amelyet a társaság a jövőben a megújuló energia további szegmenseivel is bővíteni kíván. Az ASTRASUN számos, a hazai piacon egyedülálló szolgáltatással rendelkezik, úgymint a környezetbarát napelem-tisztítási eljárás vagy a korrózióvédelmi know-how, emellett nemzetközi, főként regionális szinten is egyre jelentősebb szerepet töltenek be az ágazaton belül, amelyet a tőzsdei jelenlét is jelentősen támogathat.

A társaság az elmúlt években koncepciózusan készült a tőzsdére lépésre, amelynek során a BÉT számos középvállalati kezdeményezését igénybe vették: a 2020-as BÉT50 kiadványban való bemutatkozást követően csatlakoztak a BÉT vállalatfejlesztési képzéséhez, az ELITE Programhoz, valamint sikeresen pályáztak támogatásért a tőzsdei megjelenés finanszírozását segítő, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretében. 2022 tavaszán a BÉT zártkörű tranzakciókat elősegítő rendezvényén, a BÉT Xmatch-en is részt vettek, ahol számos meghatározó intézményi befektető előtt mutatkoztak be. A folyamat végére a társaság, a BÉT ezirányú törekvései mentén, mind finanszírozási szempontból, mind vállalatvezetési és tőkepiaci ismereteket, transzparenciát és szervezeti kultúrát tekintve tőzsdeéretté vált.

A jelenlegi, turbulens gazdasági környezet, amellett, hogy jelentős kihívásokat támaszt a gazdaság minden szereplője számára, egyben a fejlődés táptalaja is lehet – ez az energetikában fokozottan érvényes, ahol még soha nem tapasztaltunk olyan mértékű fejlődési dinamikát, mint napjainkban. A tendencia egy egészen új világ érkezését vetíti elő, hatását tekintve – meglátásom szerint – az autó, vagy az internet feltalálásához hasonlítható. Társaságunk célja, hogy ezen változás élére álljon, mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon, ennek megvalósítását pedig jelentősen támogathatja a tőzsdei bevezetés”

– értékelte dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója a vállalati mérföldkövet, amelyet a BÉT Xtend piacra történő bevezetés jelent.

Az ASTRASUN piacra lépése visszaigazolja a BÉT középvállalati szolgáltatásai iránti igényt, hiszen a tőzsdére lépés előtt a cég tagja volt a BÉT50 Klubnak, elvégezte az ELITE programot, továbbá igénybe vette a mentor program nyújtotta lehetőségeket. Örülök, hogy egy újabb cég jelent meg a magyar részvénypiacon, amely a megújuló energia szektorba való befektetést teszi lehetővé. A Budapesti Értéktőzsde minden munkavállalója nevében sok sikert kívánok a társaság tőzsdei jelenlétéhez és növekedési terveinek megvalósításához!”

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Miért kell a középvállalatoknak a tőkepiac, a nyilvános megjelenés?

A hazai kis- és középméretű vállalatok külső finanszírozási szerkezete többnyire hitelen alapul. Az utóbbi években európai uniós kezdeményezések révén lehetőség nyílt középvállalatoknak tőkeágon forráshoz jutni különböző kockázatitőke-alapokon keresztül. Mégis, számos középvállalat nem szívesen von be olyan tulajdonosokat, akik aktívan részt szeretnének venni a cég mindennapi működésében, ahogyan az a kockázatitőke-befektetéseknél jellemző. A nyilvános működés lehetővé teszi, hogy a tőkebevonás során a vállalat egy szórtabb befektetői szerkezetet építsen ki, és a tulajdonosi irányítást csak az általa meghatározott mértékben adja át az új befektetőknek, ehhez nyújt segítséget a BÉT Xtend.