A CFA Institute Research Challenge idén tizenegyedik alkalommal megrendezett versenyét 2019 októberében hirdették meg, a jelentkezők részére megszabott feladat során a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Magyar Telekomról kellett angol nyelvű, fundamentális elemzést készíteniük január elejéig. Hat intézmény 9 csapatának dolgozatából végül négy pályamunkája bizonyíthatott a szóbeli döntőben. Munkájukat a neves tőke- és pénzpiaci szakértőkből álló zsűri értékelte: Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Walfisch Rita, a Magyar Telekom befektetői kapcsolatok területének menedzsere, Nagy Nóra, az Erste Group telekom szektor elemzője és Peter Grace, a The CFO Business vezérigazgatója.

A szakmai bizottság a BÉT Kochmeister-díjat a Budapesti Corvinus Egyetemről érkezett Makar&Co nevű csapatnak ítélte oda. A BÉT által felajánlott 500 ezer forintos nyeremény öszeget pedig az első három helyezett csapat kapta:

I. helyezett: Makar&Co csapat, Budapesti Corvinus Egyetem

II. helyezett: The ZAPAD csapat, Budapesti Corvinus Egyetem

III. helyezett: GotCashGotDollars csapat, CEU.

A 2019-2020-es összesített, írásbeli és szóbeli verseny győztes csapatának résztvevői a Jordániában megrendezésre kerülő, áprilisi régiós döntőbe jutottak, amely Európa, a Közel-Kelet és Afrika indulóinak ad helyet. Amennyiben ott is helytállnak a győztes magyar csapat tagjai, a New York-i globális döntőben is bizonyíthatnak.

A Budapesti Értéktőzsde a verseny legjobb írásbeli elemzését produkáló csapata számára a komoly presztízst képviselő BÉT Kochmeister-díjat adományozta, amelyet 2004 óta ad át a magyar tőzsde.

A Budapesti Értéktőzsde egyik fő célja a hazai részvénypiac és -kereskedés fellendítése, azonban ez nem lenne lehetséges a fiatal befektetői generáció szakmai támogatása, átfogó pénzügyi edukációja nélkül. Az elméleti szaktudás gyakorlati kamatoztatására kiváló lehetőséget biztosít a CFA részvényelemző versenye, amely mint nemzetközileg elismert és nívós rendezvény, felkarolja a tehetséges, eltökélt egyetemi hallgatókat. Az idei pályamunkák elbírálása is hálás feladat volt, így örömmel várjuk, hogy mit tartogat a versenyzők és ezáltal a hazai tőkepiac számára a jövő”

nyilatkozta Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

A BÉT Kochmeister-díj

A díj névadója báró Kochmeister Frigyes, aki 1864-ben vezető szerepet játszott a Budapesti Áru- és Értéktőzsde megalakításában, majd később a Tőzsde első elnökeként több mint harminc éven keresztül irányította az intézményt. Az ő munkássága előtt is tisztelegve a Budapesti Értéktőzsde 2004-ben alapította meg a nevét viselő BÉT Kochmeister-díjat, melyet a magyarországi felsőoktatásban tanulók számára hirdet meg minden évben a Tőzsde.