A Budapesti Értéktőzsde 2022 decemberében, szakmai workshop keretében mutatta be az EY-jal közösen kidolgozott, többlépcsős ESG minősítési módszertanát, valamint a kapcsolódó ESG tanácsadási programot, amely az ESG-minősítés megszerzéséhez szükséges környezeti, társadalmi és irányítási mutatók használatához ad támpontot. Az érdeklődő vállalatok 2023. április 15-ig jelezhették részvételi szándékukat a program pilot időszakára vonatkozóan.

A felhívás keretében, az előzetes várakozásokat felülmúlva, eddig 27 középvállalat pályázott sikeresen, akik ezzel a részvétel lehetősége mellett a tanácsadási költségek fedezésére fordítható, európai uniós GINOP támogatást is elnyerték, összesen közel 334 millió forint értékben.

A sikeresen pályázó vállalatoknak lehetőségük nyílt választani a BÉT által akkreditált, 9 akkreditált tanácsadót magában foglaló szakértői körből. A szakmai együttműködés következő lépéseként már meg is kezdődött a közös munka a tanácsadókkal, akik a kidolgozott módszertant alkalmazva, a vállalatok működésének és felépítésének különböző aspektusait vizsgálva felmérik azok ESG-érettségét, valamint támogatják őket az ESG-célok minél hatékonyabb elérése érdekében. A pilot időszak zárásának céldátuma május vége.

Az ESG-megfelelés egyre inkább versenyképességi tényező, immár a kis- és középvállalati szektor tagjai számára is. A Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac központi szereplőjeként egyik kiemelt fenntarthatósági törekvéseként tartja számon a hazai kkv-szektor támogatását, amelynek jelen program is egy fontos mérföldköve. A tanácsadás keretében a résztvevő vállalatok megismerkedhetnek a fenntarthatósági célokhoz igazodó vállalati megoldásokkal és az ESG-kihívások hátterével, emellett egyedi, testreszabott ESG-tanácsadásban részesülnek”

– mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.