Legek 2019 grat aloldal 900x386-01.jpg

A Budapesti Értéktőzsde a húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén 22 kategória alapján részesítette elismerésben a tőkepiac kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit. A díjak odaítéléséről az előző évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló, szakmai zsűri döntött, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformja ez évben is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.

A BÉT Legek 2019 keretében, amelynek központi témája a fenntarthatóság volt, négy új díjat is elnyerhettek a tőkepiaci vállalatok: a haladó szemléletű „Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat” a MOL Nyrt., „Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában” díjat pedig a 4iG Nyrt. vehette át. Átadásra kerültek a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó díjak is, amelyet befektetési szolgáltatóként az OTP Bank Nyrt., kibocsátóként pedig a Cordia International Zrt. kapta. A díjátadó gálán Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke előadást tartott a kifektetési program tőzsdefejlesztésben betöltött szerepéről.

A BÉT Legek 2019 díjazottjai

A díjátadó ceremóniát a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítás díj
(ESG-díj) átadásával nyitotta a Tőzsde, melyet dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára adott át, aki megosztotta a jelenlévőkkel az ESG-vel (Environment, Social és Governence) kapcsolatos gondolatait. A díjat a MOL Nyrt. vehette át. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégeinek járó díjak is gazdára találtak: az első három helyen a WOOD & Company, a Concorde Értékpapír Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. végzett.

Az Erste Befektetési Zrt. nem csak részvényforgalmával nyújtott kivételes teljesítményt 2019-ben, Cselovszi Róbert elnök-vezérigazgató a gála során három másik díjat, az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cégének, az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cégének és az év befektetési szolgáltatójának járó díjat is átvehette. Az OTP Bank Nyrt.-t szintén több kategóriában jutalmazta a Tőzsde, a Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj mellett „Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója” díjat, illetve kibocsátóként a „Kibocsátói transzparencia díjat” is elnyerte. „Az év hazairészvény-kereskedési platformja” kategória idei nyertese a legtöbb érvényes szavazat alapján a Random Capital Zrt. Netboon online kereskedési rendszere lett.

 

BÉT Legek 2019 - Díjazottak
  Kategória Díjazott
1. Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj MOL Nyrt.
2. Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj Cordia International Zrt.
3. Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj OTP Bank Nyrt. 
4. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége ​1. WOOD & Company 
2. Concorde Értékpapír Zrt.
3. Erste Befektetési Zrt.
5. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége Erste Befektetési Zrt.
6. Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója OTP Bank Nyrt.
7. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége Erste Befektetési Zrt. 
8. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége Raiffeisen Bank Zrt.
9. Az év alaptőke-emelése OPUS GLOBAL Nyrt. 
10. Az év befektetési szolgáltatója Erste Befektetési Zrt. 
11. A legjobb befektetői kapcsolattartó Réthy Róbert (MOL Nyrt.)
12. Az év részvényalap-kezelője MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.
13. Az év hazairészvény-kereskedési platformja Netboon - Random Capital Zrt.
14. Az év banki kötvénykibocsátója Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
15. Az év külföldi kötvénykibocsátója Nemzetközi Beruházási Bank
16. Az év jelzáloglevél kibocsátója Takarék Jelzálogbank Nyrt.
17. Kibocsátói transzparencia díj OTP Bank Nyrt.
18. Kibocsátói transzparencia mid-cap díj ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
19. Befektetői tudatosság terjesztéséért díj Pénziránytű Alapítvány
20. Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában 4iG Nyrt.
21. Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon DM-KER Nyrt.
22. Az év adatszolgáltatója Bloomberg L.P.

Legek 2019 grat aloldal 1892x249-01.jpg

A BÉT Legek díjakról
A Budapesti Értéktőzsde közel húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja és a befektetői tudatosság építése kategóriáknál a beérkezett pályázatok, valamint - előbbi esetében - a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győzteseket.


A BÉT Legek rendezvényről
A Budapesti Értéktőzsde egyik kiemelt rendezvénye a BÉT Legek díjátadó, ahol több kategóriában jutalmazza a tőzsde az előző év kiemelkedő teljesítményeit. Az évindító januári BÉT Legek díjak átadásával a BÉT értékeli az előző évet és ünnepélyes keretek között elindítja a következőt.