Ahhoz, hogy egy kibocsátó értékpapírjával megkezdődhessen a kereskedés a Tőzsdén, a kibocsátónak be kell nyújtani a Tőzsdére az adott értékpapír bevezetésére vonatkozó kérelmét. A BÉT ÁÜSZ Második könyvét alkotó Bevezetési Szabályokban foglaltaknak megfelelő tartalmú kérelem alapján a Tőzsde az adott kibocsátót felveszi a Terméklistára - amely a Tőzsdén kereskedhető termékeket tartalmazza. Ezt követően indulhat meg a kereskedés a kibocsátó ezen értékpapírjára.

Az egyes kibocsátók különféle értékpapírfajtákat vezethetnek be a Tőzsdére, egyszerre akár több fajtát is, vagy egy fajtából többet. A kibocsátott értékpapírok tipikusan az alábbiak lehetnek:

  • Részvények, befektetési jegyek, strukturált termékek és speciális értékpapírként az állam által kibocsátott kárpótlási jegy a Részvény Szekcióban.
  • Vállalati kötvények, jelzáloglevelek, államkötvények, kincstárjegyek a Hitelpapír Szekcióban.

Egyes értékpapírok határozott futamidőre jönnek létre, és a futamidő végén automatikusan megszűnnek, ezzel párhuzamosan a terméklistáról is lekerülnek. Mások határozatlan futamidejűek, azonban esetükben is előfordul, hogy bizonyos idő elteltével kivezetésre kerülnek a Tőzsdéről. Ez történhet magának a kibocsátónak a kezdeményezése alapján, vagy bizonyos olyan, a Bevezetési Szabályokban előre rögzített egyéb esetekben, melyek magukkal vonják a terméklistáról való törlést.

Az értékpapírjuk Tőzsdére való bevezetését kezdeményező kibocsátóknak nemcsak a tőzsdei bevezetéshez kapcsolódóan vannak kötelezettségeik, hanem a tőzsdei jelenlét során is. Ez elsősorban meghatározott tájékoztatási kötelezettségek teljesítését jelenti. Ennek keretében a kibocsátó cégeknek rendszeres, rendkívüli és egyéb tájékoztatási kötelezettségeik merülnek fel, melyeket részletesen a Bevezetési Szabályok tartalmaznak.

A tőzsdei kibocsátók listája megtekinthető a Tőzsdén jegyzett kibocsátók oldalon.

Ha az Ön cége tőzsdei megjelenését tervezi vagy fontolgatja, oldalunkon hasznos információkat és anyagokat talál a tőzsdei bevezetéshez szükséges döntés meghozatalához, valamint a tőzsdei bevezetés feltételeiről és folyamatáról.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, tekintse meg a Gyakori kérdések bevezetés és forgalombantartás témakörében oldalt, illetve készséggel állunk rendelkezésére a kibtag@bse.hu címen.